De draai van de VVD

Geen categorieapr 01 2014, 15:17
Ineens is strafbaarstelling illegaliteit van de baan.
Je hoeft niet eens een tegenstander van de strafbaarstelling van illegaliteit te zijn om de plotselinge draai van de VVD vreemd te vinden. VVD en PvdA hebben weer wat kaartjes geruild en ineens is illegaliteit hartstikke prima, ook voor de liberalen. Uiteindelijk draait het de VVD om de economie en denivellering.
En dat terwijl een meerderheid van de Nederlanders voor strafbaarstelling van illegaliteit is en maar liefst 85% van de VVD'ers. Aanvankelijk leek de VVD buitengewoon standvastig over illegaliteit; dat moest gewoon 'keihard' vervolgd worden. Maar toen begon de CU te morren, terwijl D66 al tegen was en de PvdA de rijen ook maar moeilijk gesloten kreeg. Eerste twee partijen zijn belangrijk voor steun in de Eerste Kamer en de PvdA is een coalitiegenoot.
Wellicht is het een strategisch goede zet om de strafbaarstelling op te geven (laten we eerlijk zijn: geldsancties voor illegalen zijn natuurlijk een lachtertje). VVD en de rest van het kabinet verzekeren zich zo van steun van de 'vriendelijke oppositiepartijen' en bovendien heeft de PvdA een probleem minder. Voornaamste voordeel voor de VVD is het verhogen van de arbeidskorting. Het was dus een trade-off tussen illegalen aanpakken of denivellering. Persoonlijk heb ik liever dat laatste, maar het is te hopen voor de VVD-top dat hun electoraat er net zo over denkt.
VVD'ers die twijfelden over te stappen naar Wilders hebben nu een reden om dat te doen. De VVD betoont zich eens te meer een one issue-partij: uiteindelijk draait het allemaal om economie. Kan prima zijn, maar dat is verdomd lastig uit te leggen aan stemmers die op een meer culturele en juridische invulling van VVD-beleid hoopten. De welbekende Rubberen Ruggengraat-kaart gaat zeker gespeeld worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten