VVD oogst wat ze zaait met Brussel

Geen categorieapr 18 2014, 10:15
De VVD is heel erg boos over plannen een nieuw Europees Openbaar Ministerie op te richten. Da's geen verkeerd standpunt, maar de oppositie tegen de Brusselse plannen komt wél rijkelijk laat.
VVD-Kamerlid Ard van der Steur lijkt zich er niet voor te schamen: er is een vrij ondiplomatieke brief gestuurd naar Brussel waarin de Tweede Kamer haar boosheid uitspreekt over het voornemen van eurocommissaris Reding om nu ook het strafrecht op Europees, federaal niveau te gaan regelen. Aldus de Telegraaf:

Dat Europa het plan toch doorzet, ondanks dat wij en andere grote landen een zogenoemde gele kaart hebben getrokken, steekt de volksvertegenwoordigers. „Die gele kaart moet een rem zijn. Remmen moeten wel werken anders vertrouw je de auto niet”, zegt VVD-Kamerlid Van der Steur, die namens het parlement als ’rapporteur Europees Openbaar Ministerie’ is benoemd. Hij heeft namens de Kamer een brief aan de Europese Commissie geschreven die ondiplomatiek te noemen is. „Dat klopt. Wij zijn dan ook echt kwaad”, legt Van der Steur uit.

Kijk, allereerst is het natuurlijk mooi dat een Kamermeerderheid - aangevoerd door de 41-koppige VVD-fractie - zich tegen dit gekke eurofiele plan keert. Er is inderdaad geen enkele reden om na ons financieel beleid, milieubeleid en delen van ons buitenlandbeleid ook nog eens ons strafrechtelijke regime te verplaatsen naar Brussel. Iets met soevereiniteit, iets met subsidiariteit. Dat hebben VVD-Kamerlid Van der Steur c.s. goed gezien.
Tegelijkertijd kun je je afvragen of deze maatregel er niet mede dankzij de VVD is gekomen. Nee, deze maatregel is niet verzonnen door Rutte, Zijlstra of één van hun voorgangers... maar de heren hebben wél geholpen met het scheppen van een machtig Brussel monster, dat invloedrijk genoeg is om tegen de wil van natiestaten in dit soort maatregelen te nemen. De verzetsmiddelen die de VVD heeft overgelaten voor de Tweede Kamer zijn nihiel, en bestaan vooral uit een miezerige 'gele kaartprocedure' die gewoon genegeerd kan worden door een megalomane Europese Commissie.
Ziet u? Het Verdrag van Maastricht? De VVD was volmondig voor. Verdrag van Nice? De VVD was volmondig voor. Verdrag van Lissabon? De VVD was volmondig voor. Dan hebben we het nog niet eens gehad over een reddingsfonds, de bankenunie en noodsteun... Kortom, iedere keer dat Brussel met puppy-oogjes naar de natiestaten keek en bedelde om meer macht, stonden de Nederlandse liberalen paraat om thuis te geven. Tuurlijk Brussel, lieve jongen! Hier, meer macht. Langzaam maar zeker werd Brussel mede door de VVD belangrijker en invloedrijker dan de natiestaten zelf.
De partij van Rutte is gewoon jarenlang veels te naïef geweest wat het kwijtspelen van soevereiniteit aan Brussel nou precies zou betekenen. En nu, anno 2014, zitten we met de gebakken peren. Tegen onze wil komt een buitenlandse, supranationale mogendheid nu even ons hele strafrecht op de schop gooien. En dan kunnen VVD'ers briesen en stampvoeten wat ze willen, maar dat het zover heeft kunnen komen hebben ze ook een beetje aan zichzelf te danken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten