ChristenUnie en de SGP voeren volwassen EP-campagne

Geen categoriemei 07 2014, 20:30
De twee christelijke partijen hebben een schitterend campagnefilmpje voor de Europese Parlementsverkiezingen in elkaar gedraaid.
We liggen op stoom! Inmiddels zijn de Europese Parlementsverkiezingen nog iets meer dan een halve maand weg, en alle politieke partijen staan inmiddels volledig in campagnemodus. Zo ook de ChristenUnie-SGP. De afgelopen vijf jaar hebben de twee leden van de Nederlands-christelijke familie elkaar bestreden en hebben ze zelfs in afzonderlijke fracties gezeten.
Maar ze zijn weer samen. Ze zijn weer herenigd. Met een gezamenlijke lijst, een gezamenlijke boodschap een gezamenlijke campagneslogan ("Samenwerking JA, superstaat NEE") gaan ChristenUnie en SGP er vol voor.
Wat opvalt aan hun campagne anno 2014 is dat de twee partijen ook enorm met hun tijd waren meegegaan. Niet al te lang geleden gold de SGP nog als de ultieme zwartekousenpartij, met uitsluitend ouderwetse mannetjes die zich nog in de negentiende eeuw waanden. De ChristenUnie gold als een tikje moderner. Deze partij maakte voorhen verkiezingsfilmpjes met in beeld een onbeweeglijke lijsttrekker die voor een wit doek vertelde dat u moet stemmen op 'christelijk' en 'sociaal'
Die tijden zijn voorbij. Inmiddels maken de christelijke broeders flitsende campagnespots waarbij Pixar en Warner Brothers hun vingers aflikken:
Ik neem hier diep m'n petje voor af. Een knap stukje werk. Veel beter dan het amateuristische plakwerkje van de PVV, het hergebruik van de PvdA. En deze antisemitische complotten... tja, je hebt het natuurlijk al snel beter gedaan dan dat.
Al met al een uitstekend filmpje, met treffende beelden. Het containerschip dat de soevereine vrijheden van Nederland door de sluis van Brussel probeert te loodsen, de geldwagens die een hele vracht aan goudmunten in zee dumpen en mooie symbolische tekeningen van Brussel (het Atomium) en Den Haag (de Ridderzaal) geven deze spot de nodige glans mee. Prachtig.
Al het gewauwel over vrede en veiligheid (wat niks met de EU te maken heeft) en het non-issue 'christelijke zorg' (sinds wanneer is dat een probleem?) moeten we Peter van Dalen en Bas Belder dan maar even vergeven. Ze hebben hartstikke gelijk dat Brussel niet onze hoofdstad moet worden, een superstaat onwenselijk is en de euro geen heilige koe is. Wat mij betreft hebben ze hiermee hun derde zetel dubbel en dwars verdiend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten