Freedom of speech is a relic

Geen categoriemei 01 2014, 17:44
Gisteravond las ik een bericht in The Mail Online, dat EP-kandidaat Paul Weston was gearresteerd wegens het citeren van Churchill over islam.
Paul Weston, EP-kandidaat voor de Liberty GB partij in het Verenigd Koninkrijk, hield een toespraak, waarin hij een oude uitspraak van Sir Winston Churchill over islam citeerde. Dat was echter tegen het zere been van een van de aanwezige 'gelovigen', die de politie belde, die Weston vervolgens arresteerde. Het gaat me er hier niet om, om Liberty GB te verdedigen, integendeel. Maar het is bizar dat in het Groot-Brittannië anno 2014 iemand wordt opgepakt wegens het uitspreken van een betrekkelijk onschuldig citaat van een voormalig Brits staatsman.
Altijd als je denkt: het kan niet erger, word je alsnog verrast. Met stomheid geslagen. Wat moet men hier nu nog op zeggen? In wat voor wereld is de vrije, Westerse samenleving terecht gekomen als het uitspreken van een citaat, waarin niet wordt opgeroepen tot geweld, leidt tot arrestatie? Wat blijft er dan nog over van het vrije woord? Toch de belangrijkste verworvenheid van de Westerse beschaving. Waarom worden islamieten hier en daar zowat 'heilig' verklaard? Waarom geven wij toe aan de lange tenen van geloofsfanatici? Nota bene uit een cultuur die op geen enkele wijze aansluit bij de onze. Een religie die de kenmerken heeft van een dictatuur. Een geloof dat in strijd is met onze eigen grondwet, die zegt dat iedereen op dezelfde wijze behandeld moet worden en er niet gediscrimineerd mag worden naar religie, geslacht of seksuele voorkeur. Maar islam discrimineert vrouwen, homo's en andere geloven. Wat is er in godesnaam aan de hand in de ooit vrije Westerse samenleving?
Terug naar Weston. Wat was het gewraakte citaat van wijlen Winston Churchill, ooit geëerd als een vrijheidsheld?

"Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce, and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live. Thousands become the brave and loyal soldiers of the faith: all know how to die but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it. No stronger retrograde force exists in the world. Far from being moribund, Mohammedanism is a militant and proselytizing faith."

Hier staat: 'Zorgeloze gewoonten, een slonzig landbouwsysteem, luie handelsmethoden, en onzekerheid van eigendom treden op overal waar de volgers van de Profeet zich bevinden. Duizenden worden dappere en trouwe soldaten van het geloof: elk van hen weet hoe te sterven, maar de invloed van de religie verlamt de sociale ontwikkeling van hen die haar volgen. Er bestaat geen krachtiger en achterlijker kracht in de wereld. Het Mohammedanisme is verre van stervend, het is een militant geloof dat anderen wil bekeren'.
Mind you, deze passage schreef Churchil in 1899, meer dan 100 jaar geleden in diens boek 'The River War'. Méér dan honderd jaar geleden! We zijn nu ruim een eeuw verder en dit mag in Groot-Brittannië kennelijk niet eens geciteerd worden. Bovendien staat er niets in wat niet waar is, maar zelfs dat is klaarblijkelijk te pijnlijk voor de tere zieltjes van de gelovigen; je zou 'de Profeet' eens kunnen beledigen!
Het spijt me verschrikkelijk, maar als het deze kant op gaat met de vrijheid van meningsuiting in deze door-en-door gefeminiseerde Westerse samenleving, dan raken we ver van huis. Ons huis. Het huis van vrijheid van meningsuiting, vrijheid van denken en vrijheid van leven. Als het zelfstandig denken en spreken aan banden wordt gelegd, omdat een of ander geloof zich om het minste of geringste beledigd voelt, dan is onze Westerse cultuur dood-en-begraven. Dan wordt vrijheid van meningsuiting een relikwie uit het verleden. Dan zijn we levende zombies geworden, slaaf van onze eigen tolerantie en staat elke verdere maatschappelijke ontwikkeling stil. Zowel politiek als economisch en wetenschappelijk. Willen we die kant op met de Westerse beschaving?
Hier kunt u de hele toespraak nog eens naluisteren.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten