'Portugal is gered!'

Geen categoriemei 05 2014, 9:30
Het zou weer beter gaan met Portugal als je de media moet geloven. Er schijnt licht aan het eind van de eurotunnel.
Als het niet zo in-en-in triest was zou je kunnen glimlachen over zoveel baarlijke nonsense. Niettemin is de Portugese rente inderdaad fors gedaald en heeft het land schijnbaar voldoende aan de 78 miljard euro noodsteun, die het van de EU heeft ontvangen. Maar waardoor is die rente gedaald? Is de Portugese economie structureel verbeterd? Is het bescheiden overschot op de lopende rekening een gevolg van een aantrekkende economie of omdat de importen totaal zijn ingestort, doordat de mensen geen geld meer hebben om een Audi of BMW te kopen? Wat denkt u?
Ik begin me te storen aan die doorzichtige euro-propaganda zo vlak voor de verkiezingen. Het gaat namelijk helemaal niet goed in Portugal. De lonen en pensioenen zijn met dertig procent gedaald, de zorg is tot op het bot uitgekleed, evenals het onderwijs. Er is geen werk en de goed opgeleide Portugezen verlaten het zinkende schip. Portugal gered? My ass.
Maar volgens de Portugese minister-president, de centrum-rechtse sociaal-democraat Pedro Passos Coelho (zie foto) is Portugal 'gered'. Hij wijst zelfs het Europese vangnet van het ESM af, in navolging van Ierland, ondanks een dringend beroep van de troika (EC, ECB en IMF) om dat wel te accepteren. Klaarblijkelijk denkt Coelho dat de financiële markten vertrouwen hebben in het door-en-door failliete land. Maar iedere insider weet wel wat de echte reden is: de ECB staat garant, desnoods 'whatever it takes'. Het is werkelijk verbluffend dat de hele media goegemeente weer in de kletspraatjes van de EU elite trapt.
Want het gaat helemaal niet goed met Portugal. Haar staatsschuld ligt boven de 130% van haar Bruto Binnenlands Product, de intelligentsia trekt weg, er is geen werk en er is geen geld. De enige kurk waar de Portugese export-industrie op drijft is..., inderdaad kurk. Voor het overige is het nada, noppes, niente. De economische vooruitzichten voor Portugal zijn gewoon een totale catastrofe. Maar de euro-leugens gaan gewoon door. Ik citeer de FT:

"The result of three years of a punishing adjustment programme, the party said, was: “300,000 more unemployed people than originally forecast, a much bigger contraction in the economy than envisaged, public debt above 130 per cent of national output and continuing austerity.”

Portugal is een economisch wrak, dat permanente steun behoeft van Noord-Europa om te overleven. Dat is de ontluisterende waarheid. Niets meer, niets minder. Intussen waarschuwt het IMF voor Zuid-Europese gemakzucht na rentedaling...
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten