Route D66

Geen categoriemei 10 2014, 17:44
Komend uit een VVD nest, meen ik me te herinneren dat ik ooit een keer op D'66 heb gestemd. Dat was wel bijna een jeugdzonde, want het is zo lang geleden, dat ik me de precieze datum niet meer kan herinneren.
Wel herinner ik me nog wáárom ik toen voor de Democraten heb gestemd. Ik was het eens met hun referendum standpunt, iets wat de VVD ook toen al niet zo zag zitten, met hun voorkeur voor een representatieve democratie. Helaas moet ik constateren, dat van het oorspronkelijke gedachtengoed van 'directe democratie' bij de partij van wijlen Van Mierlo weinig tot niets meer is overgebleven. In plaats van een rebelse vernieuwer is D'66 verworden tot een elitaire partij, waarvan haar aanhangers zich soms buitengewoon arrogant en denigrerend jegens andersdenkenden kunnen opstellen.
Wie het bijvoorbeeld niet eens is met hun 'Europa' standpunt (men heeft het ook altijd over 'Europa' in plaats van de Europese Unie) dan ben je in de ogen van de voortreffelijke D'66 mens al gauw een 'populist'. Daarmee bedoelen ze eigenlijk: 'iemand die te dom te simpel van geest is om de complexe, geopolitieke materie in een multinationale en multiculturele wereld te begrijpen'. De niet-D'66'iger als 'de simpele ziel'. Zou dát wellicht verklaren waarom de partij het zo goed doet in de recente peilingen? Immers, wie wil er nu doorgaan voor 'een simpele ziel'?
Daarbij valt op, dat de eigen 'voortreffelijkheid' de D'66 politicus er niet van weerhoudt om soms nogal dubieuze politieke taktieken te gebruiken om hun politieke tegenstanders in een minder fraai daglicht te stellen. Goed voorbeeld hiervan is de steevaste verwijzing naar het anti-semitisme van Jean Marie LePen als het over de partij van Wilders gaat. Iedereen herinnert zich nog wel de volstrekt uit zijn verband gerukte opmerking van fractievoorzitter Alexander Pechtold over de 'NSB-vlaggen' tijdens een PVV demonstratie aan de Koekamp in Den Haag. Het ontlokte PVV voorman Wilders de kwalificatie van 'een miezerig mannetje'. Ook vandaag schuwde ons 'miezerige mannetje' die verwijzing naar LePen niet. In het Volkskrant stuk waar het ging over de standpunten van uitgesproken tegenstander van de euro en de EU, de PVV, en uitgesproken voorstander, D'66, waarover ik vanmiddag al schreef, deed Pechtold het wéér:

"Wilders streeft samen met antisemitische en homofobe vrienden, die laten zien dat we ook binnen Europa nog moeten werken aan universele waarden, naar een uittocht uit de euro en een verdeeld en onmachtig Europa. D66 wil samen met al die vooruitstrevende Nederlanders werken aan een sterke munt en een betere Europese samenwerking."

Hiermee legt Pechtold een rechtstreekse link met anti-semitisme en homohaat, terwijl iedereen weet dat de PVV niet anti-semitisch is of homofoob. Ook schuilt er een venijnige veroordeling in van iedereen die minder 'Europa' wil: die zijn niet vooruitstrevend, maar 'achterlijk conservatief', de spruitjesgeur walmt je tegemoet. De bekende hierboven genoemde arrogantie. Pechtold moet dat niet doen, over mensen wegzetten gesproken. Ik hou niet zo van deze manier van politiek bedrijven. Ik vind haar infaam, abject en absoluut niet 'vooruitstrevend'. Alleen al om deze reden zou ik niet op die partij stemmen: het dédain voor de 'simpele' Henk-en-Ingrid spat van de partij af.
Waarom nu toch veel mensen op D'66 stemmen? Heel simpel: verreweg de meeste mensen vormen hun politieke oordeel op basis van hele oppervlakkige beelden. Zonder ook maar enige kennis van zaken. De actuele beelden van nu zijn een 'beloftenbrekende' VVD en PvdA. Veel mensen wijken dan uit naar 'het redelijk alternatief'. Want, to be honest, van een echte diepgaande politieke filosofie is bij D'66 toch absoluut geen sprake? En het enige vernieuwende punt, het referendum, wordt alleen nog op papier beleden; in de praktijk durft men het niet aan. Stel je voor dat 'het klootjesvolk' de 'verkeerde' route kiest, dat moet je toch niet willen in Nederland?
Politiek gezien ben ik het echt hartgrondig oneens met de Democraten. Het is simpelweg aantoonbaar dat de EU nadelig is voor de Nederlandse burger en bedrijf (behalve het grootbedrijf). Het is ook helemaal niet nodig om onze soevereiniteit en identiteit op te geven om dezelfde voordelen uit de Interne Markt te halen. Sterker nog, bij een terugschakeling naar een EG-verband kunnen we een hele hoop kosten besparen, waaronder dat fop-parlement in Brussel en Straatsburg. Ook kan er een oplossing worden gevonden voor de euro-problematiek zonder direct het Euro Pact op te blazen: The Matheo Solution (TMS). Nota bene een innovatie van vaderlandse bodem. Waarom horen we D'66 daar nooit over? Omdat het niet in de 'meer-Europa' kraam van Pechtold van pas komt. Ik weet zeker dat diens financieel woordvoerder Wouter Koolmees, één van de betere op dat vlak in de Tweede Kamer wil ik er nog wel aan toevoegen, dit plan serieus zou bestuderen als het mocht. Maar het mag niet.
En daarom, mijne dames en heren, ben ik van mening dat een stem op D'66 een stem is tégen het belang van Nederland en vóór een bijzonder kleine toplaag van mensen die het toch al buitengewoon goed gaat. Geen wonder dat ze bij D'66 het referendum overboord hebben gegooid. Dat was toch alleen maar ballast.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten