Rutte hoopt op economisch wonder

Geen categoriemei 20 2014, 12:44
In een interview met Nu.nl zegt de minister-president van Nederland, dat hij gelooft in een economisch wonder in Europa.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar op het optimisme van onze premier valt het nodige af te dingen voor wie naar de feiten kijkt. De werkloosheid staat op recordhoogte en loopt nog op en van reële economische groei is nauwelijks sprake. We mogen blij zijn als we dit jaar op een klein plusje uitkomen, en zelfs dat is in mijn ogen rijkelijk optimistisch. Zo niet voor Mark Rutte, hij gelooft in een heus 'Wirtschafstwunder':

"Als je een Wirtschaftswunder kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan."

Dit soort tautologische redeneringen doen mij denken aan 'als het regent, dan worden de straten nat'. Maar als je er zelf niet in gelooft, wie doet het dan wel, zal de premier bij zichzelf gedacht hebben. Ook Rutte heeft het consequent over 'Europa' waar hij EU bedoelt. In het interview kenschetste hij Brussel als 'een regelneef' in plaats van als een 'banenmachine', die zich minder moet bemoeien met zaken die ook, of zelfs beter, op nationaal niveau afgehandeld kunnen worden. En hij sprak zijn vertrouwen uit dat 'Europa' weer (?) gezien kan worden als de 'superunie' waar 'we' trots op kunnen zijn. Hoezo 'weer'? En wie bedoelt Rutte met 'we'? De meerderheid van het Nederlandse volk heeft het helemaal gehad met deze Schuldenunie. Onze premier doet ons land in de uitverkoop zonder dat hij er wat voor terug krijgt.
Volgens Rutte moeten 'we' 'Europa' nu klaarmaken voor de volgende generatie. Dat houdt volgens hem in:

"De beschermde beroepen. Waarom kunnen onze architecten nog niet werken in Italië of Frankrijk? Die markt wordt nu afgeschermd en daar ga ik mijn collega's op aanspreken. Die dienstenmarkt is een belangrijk onderdeel van onze export. Een ander voorbeeld is de digitale agenda. Onze Eurocommissaris Neelie Kroes is er volop mee bezig geweest om ervoor te zorgen dat bellen en internet goedkoper wordt. Dat biedt enorme kansen: honderdduizend extra banen, miljarden extra toegevoegde waarde."

Het valt me telkens weer op dat Rutte al een paar jaar spreekt over 'kansen die we moeten benutten', over banen 'die komen gaan', over 'de voordelen die de Interne Markt voor onze handel gaat opleveren'. Allemaal toekomstige ketelmuziek dus. En al jarenlang. Want zegt u nu zelf, wat heeft deze premier Nederland eigenlijk concreet opgeleverd? Waaruit bestaat zijn conduitestaat? Ik noem: massale werkloosheid en bedrijfssluitingen, ongekende lastenverzwaringen voor burger en bedrijf, domme accijnsverhogingen, een staatsschuld die de pan uit rijst en nul komma nul invloed in Brussel. C'est ça, monsieur Rutte.
Daar komt bij dat ik ook een beetje moe begin te worden van die afgedraaide grammofoonplaat van onze export naar 'Europa' (bedoeld wordt de EU). De feiten zijn dat we voor honderden miljarden garant staan voor een groepje landen waarnaar we nog geen tien procent van onze totale export aan leveren. Op Italië na daalt die export bovendien. Geen wonder, want de euro is voor die landen gewoon veel te duur en de bevolking is verarmd. Ja, we verdienen ons geld natúúrlijk in 'Europa', nogal wiedes, want Rotterdam is de poort naar het grote Europese achterland. Maar daarvoor heb je geen bureaucratisch instituut nodig, maar juist een kleine en slagvaardige Commissie, die namens een beperkt aantal landen deals sluit met anderen. Ligt er al een handelsovereenkomst met China bijvoorbeeld?
De Europese Unie is niet alleen een log instituut waar grote belangentegenstellingen spelen, het bestaat ook uit veel te veel landen. Wat moeten die kleine, corrupte en armlastige Oost-Europese deelstaatjes bij de Unie? Wat is hun toegevoegde waarde aan het geheel? Zou de premier daar eens een gefundeerd antwoord op willen geven in plaats van zich belachelijk te maken met het slaken van wanhoopskreten als 'Wirtschaftwunder'? De Nederlandse economie is bij uitstek een open economie. Indien het met de handel in Europa (en de wereld) goed gaat, gaat het Nederland goed. Wat Rutte moet doen om zijn wens in vervulling te laten gaan is zorgdragen voor een deugdelijk kader waarbinnen zowel de Nederlandse als de Europese economie zich kan herstellen en blijven groeien. En dat kan door de eenheidseuro op te doeken en TMS in te voeren. Dan zal de hoge Nederlandse werkloosheid ook in een rap tempo dalen. Vanzelfsprekend is innovatie voor Nederland belangrijk (denk aan TMS), maar Nederland heeft wel problemen, bijvoorbeeld hoge private schulden al staat daar wel het gespaard pensioenkapitaal tegenover.
Maar Nederland is onder Rutte afgezakt naar het slechtste jongetje uit de Europese klas en Rutte zou er dus verstandig aan doen om niet zulke malle interviews te geven, ook niet aan de Libelle, maar de handjes uit de mouwen te steken en te zorgen voor een forse belastingverlaging en regeldruk vermindering. Dát heeft ons land nu nodig, niet die holle prietpraat over economische wonderen. Nederland staat momenteel figuurlijk onder water, het wordt dus hoog tijd voor een verscherpte dijkbewaking.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten