Rutte wil alles naar de EU

Geen categoriemei 21 2014, 20:30
Vanochtend melden diverse kranten dat Rutte wil dat de EU zich de komende vijf jaar alleen nog richt op vijf kerntaken. Hij noemt die ook met name. Rutte wil niet meer dat Europa zich met pensioenen en vrouwenquota gaat bemoeien.
Mijn eerste reactie was: te laat! De EU bemoeit zich al uitgebreid met pensioenen en vrouwenquota, en dat is allemaal ook al in het Europees Parlement geweest. Maar toen realiseerde ik me dat de vijf kerntaken allang geen kerntaken meer zijn.
Dit zijn de vijf taken die Rutte voor ogen heeft:
1. een sterkere interne markt
2. minder regels
3. meer vrijhandel
4. één energiemarkt
5. aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt
Even in omgekeerde volgorde.
Die gezamenlijke arbeidsmarkt is er helemaal niet volgens het Verdrag. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor het sociaal en economisch beleid, maar krijgt daar tegenwoordig wel aanwijzingen van de Europese Commissie voor. Ieder jaar onder dreiging van boetes. Op aandringen van Rutte! Dit hebben we allang weggegeven, en het komt ook niet meer terug.
Een energiemarkt: dat is dus MEER BRUSSEL! De energiemarkt is op dit moment namelijk nationaal! Het Verdrag geeft de lidstaten het recht op exploitatie van eigen bronnen waaronder gas, en dat is ook logisch want ieder land heeft zijn eigen ideale combinatie van energiebronnen.  En gezamenlijke inkoop zou ook MEER BRUSSEL betekenen. 
Meer vrijhandel: dat is allang volledig aan de Commissie. En met vrijhandel heeft het weinig te maken: het Europees Parlement (die een flinke vinger in de pap heeft als het om taken gaat die exclusief aan de Commissie behoren) stemt voortdurend beperkingen en uitzonderingen in verdragen. Dus wat wil die Rutte nou? Als hij vrijhandel wil moet hij die taak juist naar Nederland terughalen.
Minder regels: Rutte geeft een lijstje van zaken waar de Commissie meer moet gaan doen, maar dat moet met minder regels. Hoe? En ik heb de afgelopen vijf jaar een lawine aan regelgeving voorbij zien komen waar Nederland allemaal blij mee in heeft gestemd. Zelfs heeft gepromoot, want ik krijg voor ieder dossier ook de opinie van het kabinet opgestuurd. Het enige land dat daadwerkelijk de kosten van Europese regelgeving aan de kaak stelt is Engeland. Die hebben zelfs laten weten dat hun nationale programma op niets uitloopt omdat de EU sneller nieuwe kostbare regels verzint, dan Engeland hun eigen regelgeving kan vereenvoudigen.
En dan de klapper: de Commissie moet zich richten op de interne markt. Wist u dat ze dat al doen? In het Verdrag staat een artikel, nummer 114, en daarin staat dat de Commissie de absolute macht heeft als het interne markt betreft. Dus ieder voorstel dat de Commissie doet heeft tegenwoordig, volgens de Commissie, te maken met de interne markt. En het Europees Parlement accepteert deze juridische basis altijd. De nieuwe tabaksrichtlijn is Volksgezondheid (exclusief domein van de lidstaten) maar wordt nu interne markt genoemd, en is dus van de Commissie. Pensioen, vrouwenquota, cloud computing, onderwijs, belastingen, arbeidsinspectie, privacy,  u verzint het maar, altijd is het Interne Markt volgens de Commissie, maar volgens het Verdrag is het aan de lidstaten.
Dat is heel handig want dan is er namelijk geen veto meer mogelijk in de Raad. In zijn pleidooi laat Rutte eigenlijk weten dat de kerntaken van zijn eigen kabinet naar de EU moeten. En geen journalist die even doordenkt.
En Rutte zag dat het goed was.
Auke Zijlstra is lid van het Europees Parlement namens de PVV.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten