Telegraaf noteert alvast overlijdensdatum van Rutte II

Geen categoriemei 16 2014, 10:15
De grootste krant van Nederland lijkt er zeker van te zijn: het VVD-PvdA-kabinet Rutte II nadert diens missionaire einde met rasse schreden.
Op de voorpagina van 'de krant van wakker Nederland' een niet mis te verstane kop: "Donkere wolk boven coalitie; Grote zorgen om positie Samsom". En het stuk dat erbij hoort spaart onze bewindslieden dan ook uitdrukkelijk niet. PvdA-Kamerleden, VVD-Kamerleden, VVD-bewindslieden én de minister-president schijnen het allemaal gehad te hebben met de huidige regeringssamenwerking:

Tijdens een inderhaast belegde 'conference call' met Samsom, Teeven en VVD-fractieleider Zijlstra ontploft de premier. Als het zo moet, kunnen we er beter mee ophouden , buldert de minister-president tegen Samsom. Fred zal die motie níet gaan uitvoeren! En dan kom je maar met een motie van wantrouwen! Samsom dient de premier emotioneel van repliek, maar de woede-uitbarsting van de premier heeft effect. Voorlopig althans. De PvdA houdt de motie aan en wacht nader onderzoek af. Het onderwerp komt in juni weer terug. Zo is tijd gekocht.

[...] De PvdA staat in de fik. Er is to-ta-le paniek. Samsom is op weg naar de uitgang. En dat weet hij zelf ook.

Helaas is het artikel verdwenen achter een betaalmuur, dus u zult eventjes moeten bijlappen als u het hele verhaal wil horen, maar de tendens is duidelijk: in zijn Kamerfractie staat Samsom onder druk. In de gehele partij staat 'het viertal' Samsom, Asscher, Dijsselbloem en Spekman onder druk. De banden tussen Samsom en Rutte zijn allang niet meer zo warm als dat ze anderhalf jaar geleden waren. Daarnaast hebben VVD-ministers ook genoeg van de rupsjes nooitgenoeg die de PvdA'ers zijn.
Wat het artikel ook duidelijk maakt: het enige wat straks moet gebeuren om een hele dominoreeks aan politieke gebeurtenissen, uiteindelijk resulterend in een kabinetsbreuk, in gang te zetten, is dat de PvdA verlies boekt bij de Europese Parlementsverkiezingen. Met enige voorzichtigheid kan ik melden: dat lijkt te gaan gebeuren. Bij VoteWatch gaat men er vanuit dat er slechts twee sociaal-democratische Nederlandse zetels in de pijplijn zitten. Extra pijnlijk voor de PvdA is ook dat de VVD wél een zetel winst lijkt te gaan boeken, zodat de electorale trends voor de regeringspartijen tegenovergesteld zijn. Dat zou alleen nog maar extra olie op het vuur zijn.
Kortom, als de PvdA opnieuw verliest is het exit Samsom, waarna het exit kabinet is, waarna het voorlopig even exit extra nivellering is. Het wordt duimendraaien aankomende week, want het heeft er alle schijn van dat na bekendmaking van de uitslag de politieke hel gaat losbarsten. Begin na het weekend maar alvast met het hamsteren van popcorn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten