Bontes en Van Klaveren komen met VNL

Geen categoriejun 21 2014, 10:14
Een rechts alternatief op de VVD én de PVV.
Het is eindelijk zo ver. Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben besloten om een echte eigen partij op te richten. De nieuwe club heet VNL (Voor Nederland, dus niet RNL zoals verschillende media eerder speculeerden) en is 100% rechts te noemen.
In een interview met De Telegraaf leggen beide heren uit waar we VNL moeten positioneren:

Bontes: "Wij kiezen voor een klassiek liberale koers, rechts van de VVD."

Van Klaveren: "Ik denk dat de PVV links zit van de VVD. Als je kijkt naar het sociaaleconomische verhaal van de PVV, de zorgplannen, het niet snijden in uitkeringen, het tegenhouden van flexibilisering van de arbeidsmarkt, dat soort zaken zal je bij ons niet zien.”

De economische visie is het belangrijkste aspect van VNL. Daarmee onderscheidt die nieuwe partij zich namelijk van de rest, die stuk voor stuk links te noemen zijn (behalve de VVD in campagnetijd, maar daarna is die club net zo links als D66 of zelfs als de PvdA).

"We willen op lange termijn 45 miljard euro bezuinigen op allerlei regelingen, zoals in de zorg en de sociale zekerheid. En fors snijden in de ambtenarij. Daardoor worden superlage lasten mogelijk. Zoals een vlaktaks van 22 procent, een lage btw en een lage vennootschapsbelasting van 15 procent. We willen rond Prinsjesdag een fiscaal haalbaar programma voor 2015 en verder presenteren, waar dit allemaal in staat. Het Centraal Planbureau kijkt er nu naar, maar geeft al aan dat we er tot een miljoen extra banen mee kunnen creëren. Nederland als het Singapore aan de Noordzee, dat streven we na."

Dat zijn heel ambitieuze plannen voor Nederland, maar ze zijn zeker niet onhaalbaar. Nou ja, politiek misschien voorlopig wel, maar het behoeft weinig uitleg dat een dergelijk beleid tot een veel grotere welvaart leidt in ons land. Een miljoen banen, mensen hebben meer te spenderen... als je daar je kabinetsbeleid van maakt kunnen we écht op weg naar een mooi, rijk, en vrij Nederland.
Qua visie op de islam en integratie onderscheidt VNL zich ook van zowel de VVD als de PVV. Niet door opeens keihard pro te zijn, maar door er op een fatsoenlijke en eerlijke manier over te spreken. Dat betekent:

"Wilders noemt de islam tegenwoordig een politieke ideologie. Maar je kunt niet ontkennen dat de islam godsdienstige aspecten heeft. Men gelooft in een god, er is een profeet en een heilig boek. Door dat bewust weg te laten, zoals de PVV doet, kies je voor vervlakking. Wij willen evenmin boerka’s in Nederland, geen islamitisch onderwijs. Maar bij de PVV leidt het tot niets."

Dat is een standpunt - me dunkt - waar met name veel VVD'ers zich in kunnen vinden, en misschien zelfs een paar (oud-) PVV'ers.
Belangrijker dan bovenstaande is de economische visie van VNL, waar ik al eerder aandacht aan schonk. De heren staan duidelijk voor een kleine overheid en een grote vrije markt. Anders dan de politieke elite van dit land begrijpen ze dat je welvaart creëert door zo weinig mogelijk belasting te heffen, niet door geld van de één te stelen en aan de ander te geven.
Of het wat wordt, valt natuurlijk te bezien. Er zijn meer mooie initiatieven geweest, maar van de meeste daarvan is tot nu toe erg weinig terecht gekomen. Het is lang niet gemakkelijk om de rechtse kiezer achter je te krijgen. Daar heb je een goed program voor nodig (dat is er), een charismatische leider (moet aan worden gewerkt) en veel media-aandacht (dat gaan we zien). Oh, en dan ook nog eens een goede strategie, goede mensen om je heen die maar wat graag keihard willen werken, en last but not least geluk. 
Duidelijk is dat de heren een onderscheidend platform én meer dan genoeg ambitie hebben (waarbij ze zelf ook zeggen dat tussen de één en drie Kamerzetels al een fantastisch begin zou zijn) om in ieder geval een kans te maken en om zich de komende tijd in de kijker te spelen. Daarbij is het niet onbelangrijk dat zij al in de Tweede Kamer zitten en de boel dus al kunnen beïnvloeden.
De nieuwe website van VNL kan hier worden gevonden. Geïnteresseerden kunnen lid worden voor 20 euro per jaar. Op dit moment is het contributiebedrag de helft: 10 euro voor een jaar dus. Ook kunt u deze nieuwe partij volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten