Tragedie in Mosul; christenen ontvluchten Irak

Geen categoriejul 19 2014, 14:00
Waanzin!
Eerlijk gezegd weet ik niet goed waar ik moet beginnen met dit artikel. De afgelopen maanden heb ik op deze site verschillende keren geschreven dat ik bang ben voor een christenvrij Midden-Oosten. Helaas lijkt deze angst meer en meer gegrond te zijn. Het onrecht heerst momenteel in het Midden-Oosten. Ik ben er kapot van.
U zult er westerse media en regeringen niet of nauwelijks over horen. De feiten spreken echter voor zich. Afgelopen donderdag waren er volgens patriarch Louis Sako nog zo'n 25.000 christenen in Mosul. Vroeger waren dat er nog veel meer. Mosul ligt in de provincie Nineve, vanouds een erg christelijk gebied in Irak. Na de komst van IS(IS) zijn velen op de vlucht geslagen. Verdreven en verstrooid over de hele wereld. Waren er in 2003 nog zo'n één miljoen christenen in Irak, volgens LevantTV zijn dat er op dit moment nog zo'n 150.000.
Belofte
De 25.000 overgebleven christenen in Mosul kregen gisteren een verschrikkelijke boodschap van de Islamitische Staat. Zij hadden de keuze uit drie kwaden.
Bekeren, betalen of vluchten!
Bekeren tot de islam uiteraard. Als men dat niet wilde, moest men een speciale belasting betalen voor bescherming, de zogenaamde jizya (wordt al over gesproken in de Koran, volgens sommige bronnen wilde de Islamitische Staat de helft van het vermogen van de christenen opeisen). De derde optie was op de vlucht slaan. Als christenen voor zaterdag (vandaag) niet kozen uit één van deze drie mogelijkheden, werd men vermoord, was de beestachtige 'belofte'.
Binnen een dag voltrok zich een tragedie. Christenen sloegen massaal op de vlucht. Op de foto boven dit artikel ziet u hen gaan. Met gebogen hoofd. Samen, maar alleen. Twee priesters voorop. Op weg naar de gebieden die in handen zijn van de Koerden. Daarvandaan zullen velen verder vluchten naar Amerika, China, Rusland en Nieuw-Zeeland. Wachten tot IS(IS) hen opnieuw inhaalt, is geen optie.
Ware gezicht
Voor het eerst in de geschiedenis van Irak zijn er geen christenen meer in Mosul. Dat zegt patriarch Louis Sako. Tegelijkertijd passen deze gebeurtenissen in een trend die we al maanden (jaren) kunnen waarnemen in het Midden-Oosten. Uit Irak is waarschijnlijk meer dan tachtig(!) procent van de christenen weggevlucht binnen tien jaar. Maar ook uit Syrië, Jordaniëk, Libanon en Egypte vertrekken de volgers van Jezus Christus. En dat doen ze niet voor de lol. Moslims in het Midden-Oosten maken schoon schip. Dictators die de christenen decennia lang hebben beschermd, zijn weggevallen. De Arabische wereld laat haar ware gezicht zien.
Jaren lang heeft het Westen de 'Arabische Lente' een duwtje in de rug gegeven. NAVO-lid Turkije gaf de rebellen veel steun. Zelfs nu nog wil Obama 'gematigde' opstandelingen (de FSA bijvoorbeeld, maar ISIS heeft de FSA al bijna de genadeklap toegebracht) met 500 miljoen dollar helpen. Uiteindelijk zullen ook deze Amerikaanse wapens in de handen van de Islamitische Staat vallen. Daarmee sponsort het Westen indirect de christenvervolging in de Arabische wereld. Onbedoeld, maar toch.
Timmermans
Onze minister van Buitenlandse Zaken maakt zich niet druk over christenvervolging. Die gaat liever naar Saoedi-Arabië (ooit financiers van ISIS, nu bang voor de expansiedrift van de Islamitische Staat) om zijn excuses aan te bieden voor een stickertje. Onlangs wist de PvdA'er in een brief aan de Tweede Kamer over de mensenrechtensituatie in de Arabische regio het woord christenvervolging totaal te negeren. Onze minister zwijgt... Nog steeds!
Christenen in het Midden-Oosten staan er helemaal alleen voor. En dat, waarde lezer, is een schande.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten