Het masker valt af

Geen categorieaug 28 2014, 15:00
Rusland speelt niet langer verstoppertje: het valt nu met z'n eigen leger buurland Oekraïne binnen.
Maandenlang heeft Vladimir Poetin een schimmenspel gespeeld in Oekraïne. De Russen waren er wel, maar ze waren er ook niet. Duidelijk was dat Moskou niet met een klassieke invasie bezig was, waarin het geüniformeerde en gedisciplineerde leger een offensief lanceerde op het grondgebied.
Wat je wel zag waren allemaal figuren die ooit belangrijk waren binnen de KGB, nu ineens belangrijke posten bekleden binnen de rebellenbeweging. Ook werden er in allerlei clandestiene operaties wapens vanuit Rusland naar Donetsk en Loehansk gesmokkeld (onder andere het luchtafweergeschut waarmee de MH17 is neergehaald, kwam uit Rusland) en waren er Russiche soldaten - zonder uniform - die meevochten. En uiteraard was daar de omvangrijke propagandamachine, aangevoerd door Russia Today, die de hele wereld moest misleiden wat betreft de ware gang van zaken in oostelijk Oekraïne.

Ukrainian and U.S. officials accused Moscow of sending heavily armed columns across the border into Ukraine on Wednesday — a move that Washington says is likely part of a “Russian-directed counteroffensive” against Kiev.

During a press conference in Washington on Wednesday, U.S. State Department spokesperson Jen Psaki said reports indicated that “additional columns of Russian tanks, multiple rocket launchers, and armored vehicles” entered southeastern Ukraine this week, sharply escalating the five-month-old conflict.

Hele gevechtsklare legerbataljons gaan as we speak de grens over. De schimmige pseudo-militaristische operatie wordt vervangen door iets wat toch gevaarlijk veel op een invasie lijkt. Deels omdat Poetin de krijgslust van de Oekraïners onderschat heeft met de gedachte dat het met wat halfslachtige steun uit Moskou wel klein zou krijgen, en deels omdat zijn tactiek om Rusland 'formeel buiten de strijd te houden' totaal mislukt is. Er is helemaal niemand die er aan twijfelt dat Poetin de grote baas achter de "volks"opstand in oostelijk Oekraïne is.
De bal ligt dus nu bij de NAVO, de VS en de EU. Meer sancties tegen dit misdadige Moskouregime afkondigen lijkt voor de hand te liggen. Maar eigenlijk zou er ook iets concreters moeten gebeuren om de Russische troepen terug te dringen achter de eigen landsgrenzen. We zijn in een nieuwe Koude Oorlog verzand geraakt, dus is het zaak dat wij ons rug rechter houden dan de Russen. De tijd voor lafhartig gedrag, is verstreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten