Sybrand Buma wil Hizb ut-Tahrir verbieden

Geen categoriesep 04 2014, 11:29
De radicaal-islamitische organisatie moet niet legaal kunnen opereren in Nederland.
CDA-leider Sybrand (van Haersma) Buma vindt dat Hizb ut-Tahrir - één van de bekendste radicaal-islamitische organisaties in de wereld die ook actief is in ons land - verboden moet worden. Dat zei hij gisteren tegen Jeroen Pauw, in diens nieuw show 'Pauw' (unieke naam natuurlijk. Geweldig innovatief en creatief).

"Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan – vrede, vrijheid, geweldloosheid – onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats."

Hizb ut-Tahrir is een internationale organisatie die overal ter wereld een kalifaat wil vestigen. Volgens een ex-lid van de organisatie is het geen terroristisch netwerk... maar willen ze democratische overheden wel degelijk met geweld omver werpen.

"Hizb ut-Tahrir are not a terrorist organization, but they do believe in using violent force to remove a democratic government. This will not be done through the use of terrorism, rather by infiltrating armies in Muslim-majority countries.”

Dat deel over landen waarin moslims de meerderheid vormen is natuurlijk niet helemaal waar, aangezien ze hetzelfde doel nastreven in Nederland. Als ze willen wachten tot moslims hier de meerderheid vormen moeten ze - aangenomen dat zoiets ooit gebeurt - letterlijk enkele honderden jaren geduld hebben.
Als klassiek-liberaal ben ik er buitengewoon huiverig voor om organisaties te verbieden. Daar komt bij dat een verbod op Hizb ut-Tahrir helemaal niet effectief hoeft te zijn. Hij noemde Duitsland en Pakistan als landen waar die groep verboden is, maar vertelde er niet bij dat die landen te maken hebben met een veel groter extremismeprobleem dan Nederland. Ga maar eens op bezoek bij de islamitische gemeenschap in Duitsland; daar hebben extremisten letterlijk hele moskeeën overgenomen.
Toch is er wel iets te zeggen voor Buma's plan. In een liberale samenleving moeten mensen in staat zijn om hun denkbeelden te verwoorden, maar we hoeven geen tolerantie te hebben voor intolerante bewegingen die de bestaande orde met geweld omver willen werpen. Het is één ding om te zeggen dat je wilt dat Nederland deel van een kalifaat gaat uitmaken, maar het is iets heel anders om vervolgens te pleiten voor een gewapende revolutie - en ja, dat is wat Hizb ut-Tahrir doet. Lees in dat opzicht ook dit stuk van onze eigen Frank Verhoef, die twee jaar geleden al berichtte dat HuT-leden maar wat graag "willen sterven voor de profeet" (dit omdat er een anti-islamfilmpje op YouTube was gezet).
Hoewel die organisatie officieel geen 'aanslagen' pleegt om haar doelen te bereiken, pleit ze wel degelijk voor gewapend verzet tegen de democratie en dreigt ze openlijk met geweld. Een democratie moet dan wel tolerant zijn en het liberale gedachtegoed hoog houden, maar zij hoeft op haar beurt geen groepen te accepteren die op gewelddadige wijze een revolutie willen ontketenen en andersdenkenden intimideren en bedreigen. Sterker nog, als dat wel gebeurt, loopt de democratie het risico dat ze zichzelf afschaft.
Buma heeft dus gelijk: verbied Hizb ut-Tahrir. Als haar leiders doorgaan met hun activiteiten moeten ze gewoon worden opgepakt en waar mogelijk worden uitgezet. In Nederland hebben we geen enkele behoefte aan dat soort individuen en groepen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten