Dreigende jihadist is Arnhemmer

Geen categorieokt 07 2014, 10:00
En hij komt uit een berucht jihadgezin.
Het is bekend wie de "dolle dreigjihadi" is die op Twitter en in video's Nederland heeft bedreigd, en specifieke politici zoals Geert Wilders. Het gaat om Abdelkarim el Atrach. Deze knettergekke jihadist is 28 jaar oud en komt uit Arnhem.
El Atrach riep zijn Nederlandse medemoslims onlangs op in een video om 'in actie te komen' tegen de Nederlandse staat. Dit omdat zijn groep Jabhat al-Nusra aangevallen wordt door de nieuwe coalition of the willing. Hij zei daar niets van te begrijpen: ISIS was de grote tegenstander toch juist? Niet Al-Nusra? Zij waren zogenaamd 'gematigde' jihadisten.
Gelukkig blijkt het westen maar al te goed te begrijpen dat Al-Nusra net zo extreem is als ISIS. Het belangrijkste verschil tussen de twee groepen is dat de laatste effectiever, machtiger en rijker is. Voor de rest is het één pot nat. Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat Al-Nusra (en dus Al Qaeda) eerst en vooral aanslagen op het westen willen plegen, en ISIS niet, maar we weten al lang dat het allemaal wat genuanceerder is.
Ja, Al-Nusra wil 'de grote satan' aanpakken met behulp van aanslagen, maar ISIS wil precies hetzelfde doen. Het zijn twee extreem-soennitische organisaties, die andersdenkenden af willen slachten, en die terrorisme gebruiken als strategie tegen het westen. Misschien dat de ene organisatie deze persoon als leider accepteert (Ayman al-Zawahiri, Al-Nusra) en de andere iemand anders (Abu Bakr al-Baghdadi, ISIS), maar om daarom nou net te doen alsof de onderlinge verschillen levensgroot zijn? Neen, verstandig is anders.
Niemand brengt dat zo goed in beeld als El Atrach. Deze Marokkaanse Nederlander haat Bashar al-Assad niet alleen, maar het westen ook. En dan met name Nederland. Daarin staat hij niet alleen: de 28-jarige terrorist komt uit een berucht extremisten-gezin. Zo werden zijn twee broertjes onderschept toen ze zich bij hem probeerde te voegen in Syrië.

De alleenstaande moeder wist van de jihadplannen van haar zoons. De Arnhemse politie ontving een uitgetypte, anonieme brief, gedateerd 8 juli, waarin alarm werd geslagen over het Marokkaanse gezin El Atrach: ’Hier woont een alleenstaande moeder met drie zoons en een dochter. Haar zoon Abdelkarim zit al maanden in Syrië aan de zijde van de rebellen. Nu willen de andere zoons Mohamed en Morat binnenkort ook vertrekken om zich via Turkije aan te sluiten bij hun broer om ook daar te gaan vechten. De moeder praat veel in de buurt en heeft het er ook over om zelf iets in Syrië te gaan doen, zoals wasvrouw en kok worden voor de rebellen. Ze praat ook heel erg hatelijk over de ongelovigen en de Nederlandse Staat”, staat in het strafdossier ’Woestijn’.

El Atrach komt dus uit een extremistisch gezin pur sang; een gezin dat het westen en ongelovigen in het algemeen haat... en dat net zo goed lid had kunnen zijn van ISIS in plaats van Al-Nusra. Als iemand bewijst dat die twee organisaties feitelijk hetzelfde zijn, dan zijn zij het.
Hoe dan ook, nu bekend is wie deze dreiger is en hoe de rest van zijn gezin over de jihad denkt moet de AIVD hier meteen bovenop duiken en de nog in Nederland verblijvende gezinsleden continu in de gaten te houden. Met wie hebben zij contact? Naar welke moskeeën gaan ze?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten