ISIS gaat los bij Kobani

Geen categorieokt 18 2014, 23:00
De moslimextremisten hebben de aanval vol ingezet op het Koerdische grensplaatsje.
Eerder vandaag berichtte onze eigen Tim Engelbart dat Kobani gered leek te zijn van de verschrikkelijke opmars van ISIS. De Koerdische troepen (vooral van de YPG, wat de Syrische tak van de PKK is), ondersteund door Amerikaanse bombardementen, "lijken de stad weer volledig in handen te krijgen," aldus Tim.
Het leek inderdaad de goede kant op te gaan, maar Reuters bericht deze avond opeens dat ISIS de aanval op Kobani weer vol heeft ingezet.

U.S.-led coalition jets pounded suspected Islamic State targets at least six times in the besieged Syrian town of Kobani on Saturday after the fiercest shelling in days by the insurgents shook the town's centre and hit border areas within Turkey. Shelling continued after the strikes hit the centre of Kobani. Several mortars fell insideTurkey near the border gate, called Mursitpinar, according to witnesses.

Een officier van de YPG, een vrouw die naar de alias Dicle luistert, vertelt Reuters dat het de bedoeling van ISIS is om Kobanis verbinding met Turkije af te snijden. Hoewel Turkije de Koerdische strijders niet bewapent stuurt zij af en toe wél humanitaire hulp. "[ISIS] wil de grensovergang vernieten," aldus Dicle, "zodat we hier helemaal vast komen te zitten."
Op Twitter voegt de YPG daar het volgende aan toe:
ISIS zet alles op alles om Kobani alsnog in handen te krijgen. Gezien het strategische belang van het stadje is dat natuurlijk niet zo vreemd. Toch is er meer aan de hand; ja, het is strategisch van belang om de Koerden af te snijden van Turkije (en andere landen die ze kunnen helpen), maar is het echt noodzakelijk om de grensovergang bij Kobani ook te vernietigen? Het is niet alsof Turkije de YPG massaal steunt. Sterker nog, eerder liet president Erdogan al weten dat hij de PKK en ISIS net zo slecht vindt.
Dat betekent dat het een erezaak is geworden voor ISIS. Blijkbaar willen ze Kobani ook bezetten omdat ze anders vreselijk gezichtsverlies lijden. Het moraal van hun troepen zal eronder lijden en het zou mensen de impressie geven dat ISIS niet onverslaanbaar is, wat ongetwijfeld zal resulteren in meer gevechten in andere delen van Syrië én Irak.
Vandaar dus dat ISIS er vol voor gaat. Voor de Koerden in Kobani en de YGP-mensen in die stad is dat ongetwijfeld beangstigend, maar ze kunnen er ook soelaas uit putten: als ze deze heftige aanvallen weerstaan is de kans groot dat ISIS uiteindelijk afdruipt en dat de tegenaanval kan worden ingezet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten