Obama: 'Niet zo paniekerig vanwege ebola jongens!'

Geen categorieokt 18 2014, 22:00
De slechtse Amerikaanse president in de moderne geschiedenis heeft zowaar een keer gelijk.
President Barack Obama begint zich langzamerhand een beetje te ergeren aan de groeiende paniek in zijn land over ebola. In een toespraak heeft hij het Amerikaanse volk vandaag gevraagd om "niet toe te geven aan hysterie of angst" in verband met de epidemie.
Daarbij wijst hij er terecht op dat mensen zich niet moeten laten leiden door allerlei emoties en opruiende verhalen in de mainstream media, maar door de wetenschappelijke feiten.

In de VS, waar twee Amerikaanse verplegers en een Liberiaan zijn gestorven aan ebola, is er geen sprake van een epidemie, aldus Obama tijdens zijn wekelijkse toespraak. Volgens de president is de ziekte niet zo makkelijk overdraagbaar als soms wordt geschetst. 'Wat we nu zien, is geen uitbraak of epidemie in de VS', zei hij.

Ja, zegt hij, het is mogelijk dat er meer "geïsoleerde" besmettingen zullen voorkomen, maar die strijd kan het Amerikaanse systeem prima aan. "Als we de nodige maatregelen nemen, ons laten leiden door wetenschappelijke feiten en niet door angst, dan ben ik ervan overtuigd dat we een ernstige epidemie in de VS kunnen vermijden en de wereld kunnen begeleiden in de strijd tegen de ziekte," aldus de president.
Als je de meeste berichten in de grote media leest (of video's kijkt) schrik je je bijkans het leplazerus. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat we er binnenkort allemaal aan gaan. Zoals de Amerikaan Dan Drezner eerder al uitlegde op de website van de Washington Post is dat onzin. Het westen moet er werkelijk een enorme puinhoop van maken om ebola een plaag voor het westen te laten worden. Hoewel ik weinig in vertrouwen heb in Obama denk ik dat zélfs hij zulke grote fouten niet zal maken.
Ebola is een vreselijk virus en we moeten er echt iets aan doen - en slim, effectief en efficiënt optreden als er een besmettingsgeval is in Amerika of Europa - maar buiten dat moeten we eerst en vooral rustig blijven en gewoon doorademen. 
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten