Boko Haram moordt er weer op los

Geen categorieokt 18 2014, 21:00
Het ISIS van Nigeria vermoordt weer zoveel mogelijk onschuldige burgers.
Vanochtend vroeg berichtte de NOS dat de Nigeriaanse overheid een staakt-het-vuren had gesloten met Boko Haram, de extreem-islamitische terroristische groepering die talloze burgers om het leven heeft geholpen en die het gezag van ISIS-'kalief' Abu Bakr al-Baghdadi heeft erkend.
Net als enkele terrorisme-experts was ik daar aanvankelijk nogal kritisch over. De hardliners van Boko Haram willen namelijk helemaal geen vrede - tijdelijk of niet. Zij willen oorlog - net als ISIS. Ze zullen alleen een akkoord sluiten met de regering als ze op het punt staan om uitgeroeid te worden. En op dat moment zal de regering op zijn beurt natuurlijk niet geïnteresseerd zijn in wat voor vredesovereenkomst dan ook.
Kort na het aankondigen van het zogenaamde staakt-het-vuren bleek dat het juist was om hier je bedenkingen bij te hebben:

In Nigeria zijn zeker negen mensen gedood bij aanvallen van militante rebellen op twee dorpen. Het gaat vermoedelijk om strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram. De eerste aanval was volgens persbureau Reuters vrijdagnacht. Het tweede dorp werd zaterdagochtend aangevallen.

Er wordt nu ernstig rekening gehouden met de mogelijkheid dat de regering zaken heeft gedaan met een bedrieger; een man die voor Boko Haram zei te spreken, maar die feitelijk niets te zeggen heeft over de terroristische organisatie. Als dat klopt is het natuurlijk een afgang van formaat voor de Nigeriaanse staat.
Het wordt tijd voor Nigeria en andere staten om nu eindelijk eens te begrijpen dat je niet zomaar kunt onderhandelen met radicale moslims. ISIS, Boko Haram, Al Qaeda, de Taliban en ga zo maar door hebben allemaal twee dingen met elkaar gemeen: ten eerste zijn het moslimextremisten, en ten tweede willen ze alleen maar oorlog voeren. Als ze een gevechtspauze inlassen is dat puur en alleen om strategische redenen, niet omdat ze hun denkbeelden opeens hebben veranderd. Ze willen jihad, ze eisen oorlog. Met wat vriendelijke beloftes over 'ontwikkelingshulp' kom je er niet; je kunt ze alleen maar elimeren en ervoor proberen te zorgen dat ze (jonge) kinderen niet meer kunnen indoctrineren.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten