Positie 'inspiratieloze' Diederik Samsom wankelt

Geen categorieokt 01 2014, 21:00
Senatoren uiten felle kritiek op leiderschap Diederik Samsom.
PvdA-kiezers hebben massaal spijt van hun stem op de PvdA, maar dat zijn zeker niet de enige teleurgestelde PvdA'ers. Ook in de Eerste Kamer-fractie van de PvdA rommelt het, zoals RTL Nieuws het omschrijft. De senatoren van de PvdA missen leiderschap en inspiratie bij Samsom.
Senator Adri Duivesteijn zegt: "Er is een nieuwe zakelijkheid ontstaan die niet door mensen begrepen wordt en die naar mijn gevoel ook niet de taak van de politiek is. De kloof tussen wat er hier op het Binnenhof gebeurt en de afdeling, wat er bij de mensen in het land leeft, die kloof is heel groot geworden." Een andere senator zegt: "Het bindend leiderschap is weg. De partij wordt technocratisch geleid en de inspiratie ontbreekt."

Eerder vandaag kwam de PvdA Friesland ook al met het harde verwijt dat de landelijke top de lokale PvdA-afdelingen in de kou laat staan. Als er niks verandert, vrezen ze, lopen de volgende verkiezingen uit op één groot drama. Niet alleen voor de partij, maar ook voor Samsom.

De lijdensweg van Samsom duurt op zich niet zo lang meer: na de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 is het over en uit voor Samsom. De lijdensweg duurt voor het gevoel van Samsom natuurlijk wel heel erg lang. Dat komt omdat de kritiek maar blijft aanhouden, zowel vanbinnen als vanbuiten de partij. Bijna iedere dag is het raak. Wat ik vooral interessant vind, is het feit dat de kritiek op Samsom steeds meer via de media wordt geleverd. Ik vind dat interessant, omdat het veelzeggend is.
Anoniem je kritiek uiten op de partijleider is erg makkelijk, natuurlijk, maar het is ook een teken aan de wand. Kennelijk durft men niet binnenskamers kritiek te leveren. Daar zijn twee redenen voor. 1. kritiek wordt absoluut niet getolereerd laat staan gewaardeerd (terwijl dat wel belangrijk is, want die kritiek is er niet voor niets) en 2. Samsom kan nogal een driftkikker zijn die zijn emoties absoluut niet onder controle heeft. Durf tegen zo iemand maar eens iets te zeggen waar hij het niet mee eens is. Dan houd je als PvdA'er veel liever je mond. Of dan stap je naar de media.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten