Bewijs: elektrische auto's niet beter voor het milieu

Geen categorienov 10 2014, 20:00
Weer een groen proefballonnetje doorgeprikt.
Ik vind het geweldig als linkse dromen uiteenspatten. Het is een van de redenen waarom ik ben gaan bloggen voor De Dagelijkse Standaard; om links idealisme neer te sabelen en vervolgens de teleurstelling op de gezichtjes van linkse mensen te zien. Puur genieten. Ik heb weer wat moois gevonden, bij de buren van HP/De Tijd: elektrische auto's zijn helemaal niet milieuvriendelijker dan benzineauto's.
Dat is niet zomaar een mening, nee, het blijkt uit onderzoek van een onderzoeksbureau van de Katholieke Universiteit in Leuven, België. Elektrische auto's stoten ongeveer evenveel fijnstof uit als (nieuwe) benzine-auto's; 17 milligram versus 18 milligram. Het verschil tussen die twee soorten auto's is dus verwaarloosbaar:

Elektrische auto’s stoten uiteraard geen uitlaatemissies uit - ze rijden immers op batterijen, niet op brandstof. Maar door de zware batterijen wegen elektrische voertuigen veel meer dan de niet-elektrische voertuigen, waardoor de remmen en de banden veel sneller slijten en er dus ook meer niet-uitlaatemissies in de lucht terechtkomen. Daardoor zijn elektrische auto’s nauwelijks beter voor de luchtkwaliteit dan brandstof slurpende automobielen.

De vraag is dan ook: waarom subsidiëren wij elektrische auto's als ze geen haar beter of slechter zijn dan benzineauto's? Nou, het antwoord is vrij simpel. Dat komt door linkse idealisten die de realiteit niet willen erkennen en tegen beter weten in met belastinggeld smijten om hun schuldgevoel af te kopen. Daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen, vindt ook Bruno Van Zeebroeck die het onderzoek heeft uitgevoerd, aldus HP/De Tijd:

"Als elektrische wagens alle dieselwagens zouden vervangen, zou er zeker een milieuwinst zijn," zegt Van Zeebroeck tegen De Standaard. "Maar vervang diezelfde dieselwagens door benzinewagens en de winst is bijna even groot. Als we louter naar fijnstof kijken, heeft het dus weinig zin om veel geld te investeren in de aanschaf van een elektrische auto. Mogen we van de overheid verwachten dat ze een deel van dit bedrag bijpast gezien de beperkte milieuwinst? Bovendien lossen elektrische wagens het fileprobleem niet op en nemen ze in de stad evenveel schaarse ruimte in beslag."

Elektrische auto's rijden volgens sommige mensen heel lekker, maar dat is uiteraard geen reden er belastinggeld in te pompen. Laten we dus direct stoppen met het subsidiëren van deze op foute aannames gebaseerde linkse hobby. Sterker nog, laten we benzineauto's subsidiëren en flink ook, omdat 1. die dingen tenminste nog écht geluid maken als je het gaspedaal intrapt (vrrroemmm!) en 2. de gewone-autobezitter al genoeg wordt uitgeknepen door de overheid.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten