Defensie en de belangen van Nederland: hoe nu verder?

Geen categorienov 21 2014, 13:00
Het kabinet bezuinigt 100 miljoen minder op Defensie. Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht eruit?
Er is nog maar bar weinig over van de Nederlandse krijgsmacht door de talloze bezuinigingen van de afgelopen kabinetten. Ook dit kabinet doet eraan mee, al beweert premier Mark Rutte dat er sprake is van een 'trendbreuk' omdat er 100 miljoen euro extra wordt gestopt in Defensie.
Dat is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord, want het heeft niets te maken met investeren, maar alles met minder bezuinigen. Netto wordt er nog altijd bezuinigd op onze troepen. Dat de PvdA dat wil, oké. Maar de VVD? Die doet er schaamteloos aan mee.
Dat moet stoppen als we onze rol in de wereld serieus willen nemen (en ja, dat is wat mij betreft van essentieel belang). Maar hoe? En hoe ziet de toekomst van onze krijgsmacht eruit? Hoe verdedigen we onze belangen in de wereld? Hoe geven wij onze buitenlandpolitiek vorm in de komende jaren?
Het zijn allemaal vragen die vanavond worden behandeld bij het Conservatief Café in Gouda. Ik maak graag reclame voor mijn conservatieve vrienden, want ze hebben voor vanavond een mooi programma in elkaar getimmerd:

Ton Welter (Coalition for Defence) zal zijn visie uiteenzetten naar aanleiding van zijn rapport Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig.

Luitenant-generaal b.d. Ton van Osch (voormalig SG EU Mil Staff en PV EU & NAVO) zal spreken over internationale samenwerking en de slagkracht vanuit eenstrategisch oogpunt.

Historicus dr. Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht) schetst de strategische rol van Duitsland en de defensiesamenwerking met de oosterburen.

En kapitein Mark Brouwer (Korps Mariniers) zal vanuit de praktijk spreken over internationale militaire samenwerking en het belang van amfibische capaciteiten voor de krijgsmacht.

Op de site van het Conservatief Café staat meer informatie over de vier sprekers. Aanmelden is trouwens verplicht (de toegang kost 12 euro, maar daar krijg je wel een heleboel voor terug, waaronder koffie en drank). Aanmelden kan hierrr. De avonden van het Conservatief Café in Gouda zijn altijd een aanrader, en dat zeg ik niet omdat ik mede-oprichter ben van het Café maar omdat dat écht zo is. U wordt niet alleen wijzer van zulke avonden, u maakt er waarschijnlijk ook nieuwe (conservatieve!) vrienden.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten