Pechtold wil géén verkiezingen

Geen categorienov 18 2014, 21:00
En ik ben Sinterklaas.
Het gaat - helaas, zeg ik erbij - bijzonder goed met D66 in de peilingen. Met 22 zetels zou de partij van Alexander Pechtold en kereltje Pechtold zelf zomaar een belangrijke positie kunnen krijgen in het volgende kabinet.
Het is de vraag of D66 kan rekenen op zoveel zetels, want zoals we allemaal wel weten, verdampt de achterban van D66 vrijwel altijd als de mensen eenmaal in het stemhokje staan. Dan vinden ze D66 eigenlijk toch geen goede keuze en gaan ze liever voor de PvdA (waar Pechtold zelf ook fan van is), de VVD of een andere partij.
Die schade kan Pechtold beperken als er zo snel mogelijk landelijke verkiezingen zijn. Nu heeft hij het tij mee. Over een jaar waarschijnlijk niet meer. Dan staat D66 weer op maximaal 15 zetels. Maar Pechtold heeft helemaal geen trek in verkiezingen. Althans, dat zegt hij in een interview met het jaarboek parlementaire geschiedenis 2014.
Hij wil ook geen "reshuffle" in het kabinet, dus met D66-ministers erbij als gevolg van een tussenformatie. Zelfs niet als de Statenverkiezingen slecht uitpakken voor VVD en PvdA: "Nee. Ik ben blij dat we via de begrotings- en deelakkoorden onze bijdragen leveren." Of wij allemaal even willen geloven dat Pechtold er niet alles voor over heeft om minister van welk departement dan ook te worden.
Natuurlijk geloof ik dat niet. Als er één politicus hunkert naar een zetel in vak K, dan is het Pechtold wel. Dat hij dat probeert te verhullen, zegt alles over hoe hij denkt over de gemiddelde kiezer. Die is in zijn ogen oliedom, en die kun je alles wijsmaken. Niets is minder waar.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten