Turkije vindt Nederland een 'racistisch' land

Geen categorienov 26 2014, 16:00
Erdogan zwaait met het vingertje naar Nederland.
Het moet niet veel gekker worden. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn wij maar een racistisch landje. Volgens een verklaring gaat de Nederlandse overheid op een "agressieve" en "racistische" manier om met de Turkse gemeenschap in ons land.
Ten eerste is dat helemaal niet waar, want minister Lodewijk Asscher wil alleen maar theedrinken met Turkse organisaties in plaats van dat hij ze ook echt monitort omdat ze de integratie van Turkse Nederlanders tegenwerken. Ten tweede: waar bemoeien de Turken zich in hemelsnaam mee?
De Turken vinden ons racistisch vanwege een rapport over Turkse organisaties die heimelijk tegen de belangen van Nederland werken door de integratie van Turkse Nederlanders te belemmeren en het onderzoek over de Turkse jongeren in Nederland die massaal voorstander blijken te zijn van een gewelddadige jihad.

"Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende en geallieerde natie zijn onacceptabel," schrijft het ministerie. "We hebben moeite te begrijpen waarom deze racistische aanvallen, die niet te verenigen zijn met onze lange historische banden met Nederland, recentelijk op de agenda zijn gekomen."

De reactie van minister Asscher op de aantijgingen van de Turkse overheid is vrij mild:
Vergelijk de reactie van Asscher maar met die van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg, die twittert:
De Turkse overheid moet razendsnel excuses aanbieden. Zo niet, dan zou het inderdaad verstandig zijn om onze Patriot-systemen nog eerder weg te halen uit Turkije dan gepland. De missie in Turkije duurt tot eind januari, maar waarom zouden we nog wachten? Waarom zouden we een land helpen dat ons beschuldigt van racisme, en dat, erger nog, zich bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Nederland? Haal die Patriots maar terug naar Nederland.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten