Daklozendief Van der Roest heeft spijt, maar niet echt

Geen categoriejan 13 2015, 19:00
"Ik heb een gigantisch stomme fout gemaakt."
Het was oktober 2013 toen bekend werd dat het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest maar liefst 40.000 euro had gestolen uit de kas van Stichting Straatnieuws. Dat is de uitgever van de lokale straatkrant die wordt verkocht door daklozen die geld nodig hebben voor eten en onderdak, daklozen die alle geld kunnen gebruiken om de dag, en vooral ook de nacht, door te komen.
Van der Roest peinsde er niet over om excuses aan te bieden, want hij had helemaal niet zoveel geld gestolen en bovendien had hij een deel ervan al terugbetaald, en meer van die kletspraat waarmee hij probeerde zijn misdrijf goed te praten. Ook wilde Straatnieuws in eerste instantie géén aangifte doen, als hij het bedrag maar zou terugbetalen in één jaar. Uiteindelijk werd er tóch aangifte tegen hem gedaan.
Nu, ruim een jaar later zegt de PvdA'er toch sorry voor zijn diefstal. Hoewel, sorry. Uit Trouw:

In oktober 2013 kwam uit dat Van der Roest, die penningmeester van de stichting was, een aanzienlijk bedrag had 'geleend', zoals hij dat aanvankelijk zelf zag. "Maar nu weet ik wel dat ik het geld verduisterd heb," zegt hij in een interview met deze krant.

Van der Roest moet over twee maanden voor de rechter komen voor zijn diefstal, dus de vraag is hoe oprecht deze woorden zijn. Lees ook dit citaat uit Trouw, waaruit blijkt dat Van der Roest nooit direct zijn excuses heeft aangeboden aan Straatnieuws:

Het is voor het eerst dat PvdA'er Van der Roest in het openbaar met een 'mea culpa' komt. "Ik heb een gigantisch stomme fout gemaakt." Straatnieuws-hoofdredacteur Frank Dries is er niet erg van onder de indruk. "Een sorry via de media telt niet. Bel me dan op." Maar het gesprek tussen Straatnieuws en de ex-penningmeester verloopt al een hele tijd uitsluitend via advocaten.

De PvdA'er probeert onder zijn aanstaande straf uit te komen door zich te laten interviewen in een linkse krant die hem kennelijk vergevingsgezind is. Hij had op zijn minst contact moeten opnemen met de hoofdredacteur van Straatnieuws om sorry te zeggen. Niet dat hij dan geen straf meer verdient - die verdient hij absoluut wél (hallo Diederik Samsom en/of Hans Spekman, haal die man eens uit het ledenbestand) - maar dan zouden de excuses tenminste oprecht overkomen. Wat Van der Roest hier doet is niets meer dan een mediastunt om de eigen naam te zuiveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten