De kracht van de verleiding

Geen categoriejan 23 2015, 11:00
Goed. Net als vorige week nog iets over De Verleiders. De acteurs die zich ontpopten tot financieel activisten.
Naar eigen zeggen met ‘boter en suiker’ in de gladde praatjes van woekerpolisverkopers getrapt en dus ervaringsdeskundigen. Dat was niet fijn voor ze en inderdaad niet netjes van de banken. Maar echt wijzer geworden van die ervaring? Nou, nee. Ze zijn nu volledig ingepakt door de waanbeelden van de complotdenkers, samenzweringstheoretici en financiële onbenullen die volop op het internet circuleren.
Ze hebben ‘ontdekt’ dat geldschepping voor het grootste deel een proces is dat via de private banken loopt. Veel mensen realiseren zich dat inderdaad niet maar het is echt geen geheim. Het wordt in elk schoolboek over economie uitgelegd. Toch presenteren De Verleiders dit als een soort complot. "Onlangs heeft de Bank of England moeten toegeven dat het zo gaat," stelden ze op 13 januari bij het VARA-programma De Wereld Draait Door. Alsof het om een vergrijp gaat. Néé, dat was geen ‘toegeven’ maar een poging om het systeem aan het grote publiek uit te leggen. Vorig jaar heeft onze eigen ING dat ook al gedaan.
Woordvoerder George van Houts vertelde mij het stuk te kennen. Maar echt begrepen heeft hij het blijkbaar niet. Hij blijft zonder tegenspraak zijn desinformatie op televisie debiteren. In plaats van ouderwets verheffen wil de socialistische omroep het volk nu blijkbaar misleiden.
Alle onzin en halve waarheden die De Verleiders verkondigen weerleggen is haast ondoenlijk. Het zijn er simpelweg te veel. Maar laten we er nog eens iets uitpikken. Van Houts beweert dat de geldhoeveelheid continu moet groeien omdat er volgens hem ‘vandaag’ nooit genoeg geld is om de huidige schulden ‘morgen’ met rente af te betalen. Dat is nonsens. Geldcreatie is geen piramidespel waarbij er continu meer ingelegd moet worden om het systeem draaiende te houden.
Het is perfect mogelijk dat bij een bepaalde omvang van de economie, de geldhoeveelheid stabiel is. Oók wanneer er rente moet worden voldaan over uitstaande schulden. Geld circuleert. Het blijft zich niet ophopen bij de bank. Door een rentebetaling aan een bank neemt de geldhoeveelheid af omdat girale tegoeden van het publiek afnemen. De ontvangen rente is de omzet van de bank waaruit ze de kosten als salarissen en rente over deposito’s kan voldoen. Door dat soort betalingen en dividenduitkeringen aan aandeelhouders nemen girale tegoeden - en dus de geldhoeveelheid weer toe.
Hetzelfde geldt voor aflossingen en de creatie van nieuwe kredieten. Zo heb je in principe een gesloten systeem dat in evenwicht is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de geldhoeveelheid niet kan – of mag veranderen. Als de economie groeit is het handig dat de geldhoeveelheid meegroeit. Anders wordt het moeilijker om alle transacties soepel af te handelen.
Met alle tegenstrijdige verhalen die circuleren weet de gemiddelde burger niet meer wie nu wel of niet te geloven. De materie is ook niet altijd even makkelijk. Maar gebruik gewoon gezond verstand. Kijk eens goed naar de vijf dingen die volgens De Verleiders ‘per omgaande’ zijn te realiseren als we overstappen op geldcreatie door de overheid zoals zij met hun burgerinitiatief voorstellen:
1. Belastingverlaging en/of burgerdividend
2. Stabiele prijzen (geen verhogingen meer)
3. 100% Gegarandeerd en waardevast spaargeld en pensioen
4. Eerlijker verdeling van de welvaart
5. Een milieu aanpak waar onze kleinkinderen ons heel dankbaar voor zullen zijn
Het klinkt verleidelijk maar het zijn sprookjes. Geen enkel systeem kan de waarde van wat dan ook voor 100% garanderen om maar iets te noemen.
Geen systeem zonder imperfecties. Een discussie over banken en het (huidige) financiële systeem en mogelijke alternatieven is dus prima. Maar graag wel gebaseerd op een correcte weergave van de feiten en niet op flauwekul. En het verkopen van valse beloftes is gewoon volksverlakkerij. De Verleiders zijn zelf onbedoeld (Heer, vergeef hen, ze weten niet wat ze doen) verkopers van gebakken lucht geworden. Het is niet moeilijk dat in te zien: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten