Zelfcensuur: boekhandel durft geen cursus cartoontekenen te geven

Geen categoriefeb 17 2015, 16:00
De angst regeert.
Dit is nou een schoolvoorbeeld van zelfcensuur:
Uit angst voor een aanslag heeft de Rotterdamse boekhandel Donner een cursus cartoontekenen afgeblazen. De spoedcursus voor bezoekers van alle leeftijden, met als thema 'de vrijheid van meningsuiting', stond gepland voor zondag.
Volgens Donner-directeur Leo van de Wetering kan de boekhandel niet instaan voor de veiligheid van klanten en medewerkers in de winkel in het centrum van Rotterdam: "Met het oog op de aanslagen in Kopenhagen drong de vraag op: moeten wij beveiliging regelen? En daar wilden we niet aan beginnen bij een onschuldig evenement in een openbare aangelegenheid."
Het evenement stond al gepland vóór de islamitische terreuraanslagen in Kopenhagen en was bedoeld als een soort steunbetuiging aan de vrijheid van meningsuiting na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. "Zwaar bewapend met HB-potlood, puntenslijper en papier gaan Vincent en Guido het extremisme te lijf," was het thema, met cartoonisten Guido de Groot en Vincent in 't Hout.
En nu gaat het dus niet door. Ik begrijp de keuze van de boekhandel niet. Wie het extremisme te lijf wil gaan, kan niet bij de eerste de beste bedreiging ophouden met het geven van een cursus cartoontekenen, wat in feite een oefening in de vrijheid van meningsuiting is. Nee, dan regel je net zoveel beveiliging als nodig is om de cursus door te laten gaan. Dat hoeft geen geld te kosten, want daar moet de politie voor zorgen.
We moeten ons niet laten muilkorven omdat radicale moslims niet om kunnen gaan met de vrijheid van meningsuiting. Die is ons namelijk heilig. Ik vraag me af wat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb van deze zelfcensuur vindt. Als hij zich echt bekommert om de vrijheid van meningsuiting, dan neemt hij vandaag nog contact op met de boekhandel om te bespreken wat er nodig is om de cursus cartoontekenen door te laten gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten