Nederlandse kranten durven cartoons Charlie Hebdo niet op voorpagina te zetten

Er zijn gelukkig twee uitzonderingen.

Veel mensen hoopten dat na de verschrikkelijke terreuraanslag van gisteren op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo dat onze kranten massaal hun cartoons op de voorpagina zouden zetten als een steunbetuiging aan het blad, de slachtoffers en de nabestaanden.

De Nederlandse kranten zouden moeten laten zien dat ze pal achter de vrijheid van meningsuiting staan. Helaas, de meeste kranten durven het toch niet aan vandaag. De Volkskrant, Trouw, het AD, het FD, het ND, etc.; allemaal hebben ze géén Charlie Hebdo-cartoons op de voorpagina gezet. De angst zit er kennelijk goed in.

Gelukkig zijn er twee positieve uitzonderingen: NRC Next en De Telegraaf. De eerste krant noemt zichzelf niet eens NRC Next meer, maar Charlie Hebdo. Dát is pas solidariteit. “Liefde is sterker dan haat,” staat er in de cartoon. Een prachtige boodschap.

De Telegraaf is voor één keer teruggegaan op het oude formaat en heeft rechtsonder op de voorpagina een kleine cartoon gezet. Het is de cartoon die vlak voor de massamoord op de redactie werd gepubliceerd door Charlie Hebdo.

cartoons_charliehebdo_voorpagina

Het is teleurstellend dat de andere kranten niet eens een milimeter van een Charlie Hebdo-cartoon op de voorpagina hebben gezet. Vanavond om 18:00 uur wordt er in verschillende gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, etc.) gedemonstreerd om steun te betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden.

Ik hoop dat de demonstranten dan niet alleen borden omhoog houden met de tekst ‘Je suis Charlie’, maar dat ze óók de cartoons meenemen, om aan de hele radicaal-islamitische wereld te laten zien: wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en die laten wij ons nooit ontnemen, hoeveel aanslagen er ook worden gepleegd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

31 reacties

 1. Twan 21

  Het is teleurstellend dat de andere kranten niet eens een milimeter van een Charlie Hebdo-cartoon op de voorpagina hebben gezet.
  ———
  Dat is de crux hè.
  De Nederlandse media heeft al gecapituleerd aan de islam.

  Niet gek natuurlijk. Iedereen liep gisteren wel de roepen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding was maar de waarheid is dat de vrijheid van meningsuiting in NL al lang ingeperkt is.

  Godslastering mag nog steeds niet officieel in NL. We hebben nog steeds zo iets als majesteitsschennis in onze wetten staan.

  Daarbij moeten we niet vergeten dat deze laffe kranten voorop liepen om Geert Wilders juridisch de mond te snoeren.

  Daarbij heeft de Nederlandse media natuurlijk nooit veel moed gehad.
  Wettelijk is de vrijheid van meningsuiting in NL ook ondergeschikt gemaakt aan veel andere ‘rechten’.

  Nederland is maar een droevig klein landje vol met bange mensen. Onze kranten zijn daar een afspiegeling van.

 2. hendrikush

  Je maintiendrai.

 3. Robert Lemm

  Los van de zinloze moorden, kan men zich afvragen of de Persvrijheid wel zo vrij is als de journalisten thans voorwenden. Voorts moet men beseffen dat het Westen in oorlog is, en dat de aanslagen in Europa te verwachten oorlogshandelingen van de tegenpartij zijn. En tot slot, kan men zich ook nog afvragen of die zogenaamde “normen en waarden” van het Westen vertegenwoordigd worden door tijdschriften als Charlie Hebdo.

  1. Anna

   U “vraagt zich af” ? Charlie Hebdo cartoonisten bogen niet voor moslims die kritiek op hun ideologie niet dulden en u straffen met de dood. U buigt voor een boek dat oproept tot “Dood Joden en ongelovigen waar gij ze kunt vinden”.Dat is de kern.

 4. Anna

  De Pers is voortreffelijk in degenen demoniseren die de feiten van de islam en koran tekenen en benoemen.
  De pers buigt al decennialang voor de islam.
  Beperkingen van onze vrijheid en vrijheid van meningsuiting,
  Toneelgezelschappen
  film
  lezingen op universiteiten
  musea
  schrijvers
  journalisten
  cabaretiers
  columnisten
  kunstenaars
  politici
  publicisten
  pers
  cartoonisten
  Voorbeelden waarbij men vanuit islamitische zijde de mond is gesnoerd of activiteiten heeft moeten staken, veelal met doodsbedreigingen en chantage.
  Deze beperkingen op onze vrijheden en doodsbedreigingen gaan de hele westerse wereld aan allochtoon en autochtoon.
  Deze religieuze fundamentalisten die onze vrijheid van meningsuiting met doodsbedreigingen en moord afnemen wonen onder ons.
  Op termijn kan onze angst/tolerantie leiden tot afbouw van onze rechtsstaat en democratie.
  Kritiek op de islam kost je leven.
  Islam-wil- dwang-eisen-geweld-doodsbedreigingen-moord. Deze religieuze fundamentalisten wonen onder ons.Er deugt iets niet in de islam/koran.

  Wilders “Ik geloof met heel mijn hart en ziel dat onze vrijheid bedreigd wordt. Het is niet langer een gegeven, niet langer een vanzelfsprekendheid”.
  Hij wijdt zijn leven aan het verdedigen van die vrijheid en daarvoor grote persoonlijke offers brengt.
  Maar al degenen die offers brengen voor onze vrijheden worden door de pers veroordeeld en gedemoniseerd.

  1. Michel108

   @Anna,
   ik ben het roerend met je eens!

 5. Freek

  Het voorval laat zien dat er (gevaarlijke) consequenties zijn verbonden aan dingen die we als gewoon beschouwen.

  Je kunt ook zien dat het verantwoordelijk is van de media om hun personeel niet bloot te stellen aan de gevaren zonder dat er over nagedacht is of er maatregelen/voorbereidingen getroffen moeten worden.

  Dat klinkt nogal ruk en dat vind ik ook maar het is wel wat de realiteit op het moment helaas is.

  Daarnaast is er natuurlijk redactionele vrijheid waarbij het mogelijk is dat een redactie de executies ten zeerste afkeurt maar de cartoons smakeloos vinden. Zelfs kan het nog zijn dat ze vinden dat het weergeven van de gebeurtenis op een andere manier meer impact heeft, zoals van de agent die op de grond ligt, of een geheel zwarte pagina.

 6. Antivenin

  “Nederland is maar een droevig klein landje vol met bange mensen. Onze kranten zijn daar een afspiegeling van.”

  Inderdaad. Je mag je zo langzamerhand wel sachamen om Nederlander te zijn!

  Hoorde vanmorgen op tv dat het onze overheid behaagt teruggekeerde Syriëgangers met voorrang te voorzien van sociale huurwoningen (Dag van vandaag). En natuurlijk kreeg een moslim weer de kans om in de slachtofferrol te kruipen (“Wij zijn bang”).

  Ga zo door, media! Nu zijn jullie bang om de cartoons van Charlie Hebdo te tonen, straks zijn jullie vrouwen en dochters bang om zonder boerka over straat te gaan, en moet je zelf vijf keer per dag met je kont omhoog op een bidmatje gaan liggen om de lieve vrede (en je hoofd) te bewaren! Wie voor tirannen zwicht…

  1. Michel108

   Klopt als een bus deze analyse!

 7. The Fox

  Het is moeilijk om niet cynisch te worden. De moord op Theo van Gogh is de Nederlandse equivalent. De eerste aktie van de zittende macht om de gemoederen van aanhangers van de “religie van de vrede” te kalmeren. De nabestaanden en vrienden van Theo werden in de steek gelaten en over het verband tussen ideologie en het vermoorden mag niet gesproken worden. De enige hoop is dat achter de schermen de Fransen vaak minder scrupules hebben en mogelijk gaan voor een hardere aanpak, die niet altijd wordt gedekt door wet.

  Vooralsnog gaat de ontkenning dat er een probleem is gewoon verder. Het moet eerst gewoon dichter bij de zittende macht plaatsvinden.

 8. JanvanEechoud

  Waarom vind ik het niet “moedig”?
  Omdat de betreffende cartoon niet voor moslims een belediging is, eerder een aanmoediging, maar beledigend voor de westerse wereld.
  Laten ze maar de hele reeks zien die écht beledigend zijn voor die achterlijken:
  de cartoons van MO met bomgordels en bommen in tulband.
  Dán pas heb je lef!!

 9. Michel108

  De NL-pers is niet alleen laf maar veelal van een bedenkelijk laag niveau. Naschrijvers en napraters, weinig anders dan dat.

 10. Anna

  Het OIC wil in het Westen wettelijk laten vastleggen dat kritiek op de ideologie islam wordt gestraft. Bij de EU en nationale politici zitten grote lafaards die deze moslims steunen.

  1. DeKadt

   Goed opgemerkt. Er zitten in ons politieke elite heel veel goedpraters en wegkijkers. Wij zijn in Europa banger geworden voor discriminatie dan voor terreur. Dat heeft een lange voorgeschiedenis en daar is decennia aan gewerkt om het volk monddood te maken.

  2. Pjotter

   Op weg naar Eurabië, of willen we een vrij Europa, dan eerst losweken van Brussel.

 11. DeKadt

  Zijn we Gregorius Nekschot vergeten? Wij hebben in Nederland al een verdacht imago hieromtrent. Veel media zijn hypocriet. Sommige websites zoals die van Rijnmond
  http://www.rijnmond.nl/nieuws besluiten het forum maar te sluiten zodat mensen hun mening niet eens meer kunnen geven.

  Veel media huilen krokodillentranen. Veel media lopen braaf achter de correcte cq brave politici aan. Je zag het al in Duitsland waar Pediga wordt weggezet als foute burgers of nog erger. Ook hier in Nederland hebben we met dhr Wilders een politicus die al 10 jaar voor zijn leven moet vrezen omdat hij stevige kritiek heeft op een ‘godsdienst’. En we hebben zelf ook al flinke islamitische aanslagen gehad met Theo van Gogh en de Hofstadgroep en nog wat zaken.

  Kortom, we komen steeds dichterbij de scheidingslijn waar we zullen moeten kiezen. Wat willen wij Europeanen? Doorgaan met pappen en nathouden of onder ogen zien dat er krachten in de wereld zijn die ons haten, die alles waar wij voor staan haten, die ons willen vernietigen en die er alles voor over hebben onze samenleving op te blazen. Dat heeft niks meer met links of rechts te maken, maar met puur lijfsbehoud. Europa: wordt wakker!

  1. Anna

   Velen komen bij de christenen wonen en werken en eenmaal hier gaan ze hun wil opleggen met gebruik van geweld en moord. Ze wonen onder ons. Saoedi-Arabië doet goed zijn best. SA wordt zwaar bewapend door de VS. VS heeft record omzet aan wapenexport (2014) waarvan SA grootste afnemer. Ze hadden een deal van 60 miljard dollar met de SA.
   Eens worden we platgebombardeerd door een fundamentalistisch islamitisch land dat door de VS wordt bewapend.De pers zwijgt.Die hebben het te druk met het demoniseren van Wilders en Rusland/Poetin.

 12. Anna

  Deense cartoonist Kurt Westergaard ( met de dood bedreigd door moslims) ” ik stop er mee. Er zijn teveel mensen die door mijn cartoons in een isolement moeten leven”.
  Stel dat allen gehoor geven aan de wil-dwang-eisen-geweld-doodbedreigingen en moord door moslims als je kritiek hebt op de islam/koran.
  Waar gaan we dan met z’n allen heen als de pers zich al voegt naar deze zogenaamde religie.

 13. tonzwart

  @ ANNA

  Ha, daar hebben we de giftige Amerika hatende pen van Johanna weer. Zo, ben je het weer even kwijt?

  1. JanvanEechoud

   Heeft Anna dan geen gelijk, Ton?

 14. Antivenin

  De pers voegt zich niet alleen naar deze zogenaamde religie, de pers is er in hoofdzaak verantwoordelijk voor dat een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds met een min of meer roze getinte bril naar de islam en zijn aanhangers kijkt. Neem alleen al die wijdverbreide fabel dat de Islamitische Staat niet islamitisch zou zijn. Hoe krijg je dergelijke onzin uit je pen?

  Al 1400 jaar lang voeren de aanhangers van de islam de voorschriften van de islam uit. De teller staat tot nu toe op zo’n 270 miljoen doden. Sinds gisteren zijn er dus weer 12 bijgekomen. Wanneer worden we wakker en beseffen we dat wij nu aan de beurt zijn?

  http://antivenin.blogspot.nl/2011/09/o-gij-die-gelooft-bestrijdt-de.html

 15. David

  De vraag is: “hoe nu verder?”
  Want antiterrorisme maatregelen beperken ieders vrijheid.
  Zie de maatregelen op luchthavens.
  Personen die de grondwet niet eerbiedigen of oproepen tot haat horen niet vrij rond te lopen. Hiervoor wordt al decennia weggekeken, wat mede een reden is van escalatie.
  Verder valt op dat de islamitische wereld andersdenkenden voortdurend als duivels wegzet en haat predikt. Het wordt tijd, dat daar scherp stelling tegen wordt genomen. De islamitische wereld moet hun intolerantie permanent worden ingepeperd. De VN had dat al jaren geleden moeten doen.
  Ook wordt het tijd op te komen voor de Christenen in moslimlanden.

 16. Ruud562

  Het kabinet zou publiekelijk de volgende stellingname moeten innemen richting moslimgezinden: “U bevindt zich in een westerse, op christelijke gronden gestoelde maatschappij met dito normen, waarden én vrijheden.” Voor andersdenkenden zoals u zal hier een plek zijn, maar ons handelen c.q denken is superieur! Bedenk dat dus voordat u zich hier wil vestigen.”
  Leve Charlie!!!

  1. Pietje Precies

   Nou, je hoeft het niet eens superieur te noemen. boeit ons het of het superieur is of niet. wij hebben de samenleving zo ingericht. slikken of stikken.

 17. tonzwart

  @ JanvanEechhout

  Nee, Jan, Johanna heeft geen gelijk. Ze haalt Amerika er weer eens bij en stelt dit land in een kwaad daglicht, zoals gebruikelijk.
  Amerika is wel het land wat het voortouw neemt in de strijd tegen de IS en herft ook het meest geleden onder ee moslimterreur.
  Bovendien worden de terreuraanskagen zoals die waar dit topic over gaat niet gepleegd met Amerikaanse wapens, maar met Kalasjnikov’s en daar is niets Amerikaans aan.

 18. pm10326340

  Mijn overtuiging is dat de Nederlandse kranten geen enkele overeenkomst met Charlie Hebdo hebben dan het enkele gegeven dat ze media outlets zijn. Daarom is het ook niet meer dan logisch dat ze geen kleur kunnen bekennen in deze want daarmee zouden ze hun 25-jarige gedoogconstructie richting Mekka moeten verloochenen. Typische geval van poldermentaliteit waarvan de houdbaarheidsdatum inmiddels reeds in een ver verleden ligt.

 19. nick

  Zou de waarheid nu aan het doordringen zijn? Dat onze media laffe, zwijgende, wegkijkers zijn die de islam promoten met totaal foute motieven en ten kostte van onze samenleving.
  Zou het door gaan dringen dat onze hele MSM verraderlijk bezig is en de waarheid en werkelijkheid bedekt en ipv de mensen te waarschuwen voor deze geweldadige en overheersende ideologie juist de ‘klokkenluiders’ demoniseerd en aan de schandpaal zet.

  In feite is het al veel te laat, de geweldadige Islam is al onder ons en zal niet rusten voordat ze heel Europa op de meest geweldadige wijze heeft onderdrukt. De maatregelen die wij nog kunnen nemen zullen ingaan tegen ons gevoel van rechtvaardigheid en vrjheid. De enige mogelijkheid die ons nog rest om onszelf te beschermen zal bestaan uit zware verboden en sancties. Dat is iets waar onze huidige politici niet aan willen en zullen beginnen. Maar onze tollerantie is op en zal, als er geen maatregelen genomen worden, uitmonden in burgeroorlogen en erger! De wederzijdse haat is zichtbaar en voelbaar, je kop hiervoor in het zand steken zal tegendraads werken.

  Dit is het al lang geledenvoorspelde doemscenario wat zich aan het voltrekken is en het zal blijken geen incident meer te zijn. Dit is pas het begin…dat vrezen wij allen en weten wij ook allen.

  De grens is allang gepasseerd en het nalaten van inperkende maatregelen tegen deze mensonterende ideologie met onze eigen wettten en verdraagzaamheid in de hand, zal ons uiteindelijk de kop gaan kosten.

  Dat Geert Wilders in ons land hier al zoveel jaren voor waarschuwd en wederom zijn gelijk krijgt is bijzonder pijnlijk voor iedereen die hem beschimpt heeft en hem uiteindelijk gelijk zal moeten gaan geven.
  Dat zal daarom nu nog niet gebeuren. Dat is velen nog een brug te ver maar alleen het feit dat deze politicus al meer dan 10 jaar zijn vrijheid heeft moeten inleveren omdat hij kritisch is over de geweldadige islam bewijst zijn grote gelijk.
  Het is onbegrijpelijk dat dat simpele feit nog steeds niet bewijst en doorgedrongen is tot de ontkennende journalisten, media, collega politici en andere linksmenschen dat hier iets heel erg fout aan is. Menen dat hij ( en anderen) beter moet zwijgen voor eigen bestwil is buigen voor onderdrukking en geweld.

  Maar eerst zal hier in ons land iets vreselijks moeten gaan gebeuren, en de vraag is niet of dat zal gebeuren maar slechts wanneer, voordat echt de ogen open zullen gaan.
  Het is nu nog te ver van het bed, al komt het wel erg dichtbij ,maar nog steeds staat men in de ontkennende fase. Men zal met een rotklap wakker worden en dan zijn we weer een ondenkbare grens gepasseerd en waarschijnlijk ten kostte van vele onschuldige slachtoffers.

  Ontkennen heeft geen enkele zin, de waarheid kan niet meer toegedekt worden d.m.v. politiekcorrect gezwets, die grens is reeds ruim gepasseerd.

  1. Pjotter

   En als die klap valt denk ik niet dat onze politie de daders binnen 24 achter slot en grendel zal hebben, die zijn hooguit een uur later over de oost of zuidgrens

 20. Nog1

  De Telegraaf heeft het ook niet aangedurfd om een cartoon van Mohammed af te drukken, dus alleen NRC Next heeft het echt aangedurfd.

 21. Corjova

  Ik vind dat linkse journalisten deze anti-islam cartoons goed zichtbaar vanaf de straat op de ramen van hun privé woningen moeten plakken om hun heldenmoed te tonen. Dan ga ik van een afstandje kijken wat er gebeurt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.