Russische militair: 'Hehe, natuurlijk vechten we in Oekraïne'

Geen categoriemrt 04 2015, 15:00
Nou, bedankt dat je het even vertelt he?
Een Russische militair heeft in een vraaggesprek met Novaja Gazeta toegegeven dat hij broeders in uniform wel degelijk meevechten in Oekraïne. Dat bericht het Vlaamse De Morgen:
De 20-jarige Dorzji Batomoenkoejev uit Oelan-Oede (Boerjatië in Siberië) liep ernstige brandwonden op, toen zijn tank niet ver van Debaltseve getroffen werd door een granaat van een Oekraïense tank. Novaja Gazeta sprak met hem in het brandwondencentrum van een ziekenhuis in het rebellenbolwerk Donetsk. Batomoenkoejev werd later overgebracht naar een militair hospitaal in het Russische Rostov.
Waarom het belangrijk is dat Batomoenkoejev dat toegeeft? Vladimir Poetin doet nog steeds net alsof de 'rebellie' in het oosten van Oekraïne geheel en al op het conto komt van Oekraïense 'rebellen' die het gewoon 'niet eens zijn' met de koers van Kiëv. Hij zegt ze daarin slechts moreel te steunen, omdat de Oekraïense regering zogenaamd geen rekening zou houden met de gevoeligheden van diens etnisch-Russische bevolking.
Volgens Batomoenkoejev is dat dus de grootste mogelijke onzin. Deze strijd wordt geleid door Russische soldaten die hun werk doen op bevel van de megalomane Russische president.
En nee, daar zijn ze niet een paar weken geleden mee begonnen, of iets dergelijks.
Volgens Batomoenkoejev, die deel uitmaakte van de vijfde speciale tankbrigade uit Oelan-Oede, zette zijn eenheid al in oktober vorig jaar koers naar Rostov, in het zuiden van Rusland, niet ver van de grens met Oekraïne.
Poetin beweerde toen nog dat de eenheid daar "op oefening" was, maar volgens de Russische soldaat is dat onzin. In Oelan-Oede hadden ze hun kentekens al onzichtbaar gemaakt en alle tanks overgeschilderd, waardoor mensen - dachten de Russen - niet konden zien dat de tanks toch echt Russisch waren.
Lees meer artikelen over Poetins oorlog in ons speciale dossier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten