Asscher wil verdrag met Marokko toch niet opzeggen

Geen categoriemei 06 2015, 21:00
Er komt waarschijnlijk toch een akkoord met Marokko.
Dit viel wel te verwachten: minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil het socialezekerheidsverdrag met Marokko niet opzeggen. De reden: hij verwacht binnen nu en een paar weken toch nog tot een akkoord te komen met het land over het verlagen van de uitkeringen aan Marokkanen. Citaat:
Asscher: "Na een lange impasse zit er nu eindelijk schot in de zaak. Ik denk dat we een belangrijke horde hebben genomen om het verdrag aan te passen aan deze tijd. We kennen een lange vriendschapsband van 400 jaar met Marokko, het heeft mijn voorkeur het verdrag in overleg te wijzigen in plaats op te zeggen."
De rechter oordeelde dat de uitkeringen voor Marokkanen in Marokko niet mocht worden aangepast aan het levenspeil daar, want dat zou strijdig zijn met het verdrag. Nederland heeft toen eventjes gedreigd het verdrag op te zeggen, waarna Marokko moeilijk ging doen over het uitzetten van criminele Marokkanen en illegale asielzoekers door Nederland.
Maar nu zijn Asscher en Marokko weer met elkaar aan het praten, en er komt waarschijnlijk een oplossing zodat het verdrag niet hoeft te worden opgezegd. Wat er precies wordt aangepast en of we er ook echt veel voordeel aan hebben - Marokko zal echt niet zomaar flinke verlagingen van de uitkeringen accepteren - is nog de vraag. Er wordt nog volop onderhandeld.
Waar het op neerkomt, is dat Asscher het verdrag niet durft op te zeggen en dat het chanteren door Marokko met de criminele Marokkanen en asielzoekers kennelijk wordt beloond door Nederland. Zo zal Marokko het in ieder geval zien. Wanneer bijt de Nederlandse overheid écht eens van zich af?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten