Belangrijk vliegveld Jemen heroverd op Houthi-rebellen

Geen categoriejul 15 2015, 10:22
Troepen die loyaal zijn aan de verdreven Jemenitische president, hebben een belangrijk vliegveld in Aden heroverd op de Houthi-rebellen.
Strijders uit het zuiden van Jemen hebben de Houthi's ook verdreven uit het district Khor Maksar. Dit en de herovering van het vliegveld bij Aden worden gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen de sji'itische rebellen die grote delen van het land beheersen. De Houthi-rebellen hebben openlijk hun loyaliteit aan Iran verklaard, een vijand van Saoedi-Arabië.
Dat land vreest dat regionale rivaal Iran zijn invloed uitbreidt. Irak, ten noorden van Saoedi-Arabië, staat onder steeds grotere invloed van Iran, en door Jemen te beheersen zou Iran ook ten zuiden van Saoedi-Arabië een uitvalsbasis krijgen. De Saoedi's zijn daarom al maandenlang bezig met luchtbombardementen op Houthi-doelen in Jemen.
Ondanks de luchtbombardementen heeft Saoedi-Arabië nog geen belangrijke doelen weten te behalen, zoals het weer aan de macht brengen van president Abdu Rabbu Mansour Hadi, die door de Houthi-rebellen is verdreven. De zuidelijke strijders die nu delen van Aden hebben heroverd, vormen een coalitie van verschillende groeperingen. Sommige van die groepen worden geleid door lokale krijgsheren die vooral uit zijn op macht, andere streven naar een onafhankelijke staat in Zuid-Jemen en weer andere groeperingen worden gevormd door soennitische islamisten die vanuit religieuze overwegingen tegen de Houthi's strijden. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat een overwinning van deze coalitie snel vrede en stabiliteit zal brengen in Jemen, aangezien hun doelen sterk verschillen.
Inmiddels zijn in Jemen al 1.600 burgerslachtoffers gevallen. De Verenigde Naties hoopte twee weken geleden nog dat de strijd in Jemen deze week zou uitlopen op een bestand, om verder bloedvergieten te voorkomen. Aangezien Saoedi-Arabië vastbesloten is om door te gaan met de strijd tegen de Houthi-rebellen, lijkt de hoop op een staakt-het-vuren ver weg.
Wat voor effect de overwinning op de Houthi's heeft op de aanwezigheid van ISIS in Jemen, is niet bekend. ISIS is een vijand van de sji'itische Houthi's, die zij als ketters beschouwen, maar is ook een verklaard tegenstander van de Saoedische monarchie en is dus niet aangesloten bij de pro-Saoedische coalitie. ISIS baarde in maart opzien door een sji'itische moskee in Jemen op te blazen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten