Drie Nederlandse jihadjongeren zijn gearresteerd in Bulgarije

Geen categorieokt 08 2015, 19:00
De enkele reis Islamitische Staat kwam voor drie aanstaande jihadisten abrupt tot stilstand in het Oost-Europese land.
Een aansluiting bij ISIS ging voor drie Nederlandse jongeren niet door. Alhoewel het drietal - twee mannen, van 18 en 22, en één vrouw, van 17 - succesvol Nederland was ontvlucht en helemaal was doorgereden tot de Bulgaars-Turkse grens, werden ze met de laatste etappe door Turkije in zicht aangehouden door de grenspolitie.
In Nederland had het Openbaar Ministerie namelijk een Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd om de drie islamistische schavuiten in de kraag te vatten alvorens ze in Syrië of Irak brokken konden maken. Die opzet is dus - gelukkig maar - geslaagd:
The trio, who were not named, were arrested on Monday trying to cross Bulgaria’s main Kapitan Andreevo border checkpoint with Turkey.
The two men, 18 and 22, and a woman, 17, are wanted on European Arrest Warrants issued by their home country for “participation in a terrorist organisation,” Bulgarian prosecutors said.
De drie Nederlandse jongeren vormen helaas geen uitzondering; Bulgarije is een belangrijke doorvoerhaven voor door de strijd in Syrië gemotiveerde wannabe-krijgers die zichzelf exporteren naar 'ISIS-gebied'. Veel westerse moslimjongeren raken geïnspireerd door de slachtingen en barbaarse taferelen en willen daar om één of andere reden graag aan meedoen.
Autoriteiten in heel Europa hebben de grootste moeite om deze constante stroom zich naar Syrië verplaatsende jihadisten tegen te houden. De acties van de Bulgaarse politie van afgelopen maandag zijn dan ook een welkome afwisseling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten