Nederlandse gevangenissen worden weer meer een luxe hotel: gevangenen krijgen iPads

Geen categorieapr 19 2016, 15:00
Nog even, en Nederlandse gedetineerden kunnen via room service een piña colada bestellen terwijl de Thaise masseuse hun voeten een wekelijkse pedicure geeft.
Vroeger hadden mensen het idee dat gevangenissen bedoeld waren om slechte mensen in op te sluiten, zodat ze konden boeten voor de walgelijke misdaden die ze begaan hadden. Zaak was dan ook om een verblijf in de gevangenis in de regel onaangenaam te maken; weinig bezoek ontvangen, al even weinig ruimte om hobby's te ontplooien en slapen in een guur hok terwijl op enkele meters afstand je ook nog een medegevangene moest tolereren.
Tegenwoordig is dat idee helemaal omgeslagen. Gevangenissen gelden nu als een soort vakantieresort waar the sky niets minder dan the limit is. Computers, telefoons, televisies, sportactiviteiten en zeer ruime bezoekuren. Maar we gaan kennelijk nu nog een stapje verder: Nederlandse gevangenen krijgen hun hele eigen iPad:

,,We zijn al een paar jaar bezig om gedetineerden meer zelf te laten doen," zegt een woordvoerder. ,,In de samenleving wordt het belangrijker om zelfredzaam te zijn. Dat willen we ook gevangenen bijbrengen, onder meer door ze zelf hun bezoek in te laten plannen en boodschappen te laten bestellen."

Aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie, dat onder bewind staat van minister Ard van der Steur. Hij is lid van de VVD, de partij die de afgelopen verkiezingen inging met onder andere de slogan "straf, voor iedereen die straf verdient."
Een eigen iPad voor gevangenen is natuurlijk geen straf, maar een leuke gadget die een gevangenis weer een stapje dichterbij de status van een vijfsterrenhotel brengt.
De FNV ziet gelukkig wél een addertje onder het gras:

[FNV-bestuurder Frans] Carbo waarschuwt voor de risico's van het gebruik van tablets. ,,De softwarebeveiliging moet echt waterdicht zijn. Het mag niet gebeuren dat gedetineerden straks moeiteloos criminele activiteiten kunnen ontplooien vanuit de cel."

Driemaal raden waar die tablets straks tóch voor gebruikt gaan worden?
Dit is echt een bereslecht plan, en moet echt zo spoedig mogelijk van tafel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten