Dit was de belangrijkste tuintrend van 2016

'Binnen is buiten en buiten is binnen' was dé tuintrend van 2016. Foto via www.tuinmaximaal.be/.
Foto: 'Binnen is buiten en buiten is binnen' was dé tuintrend van 2016. Foto via www.tuinmaximaal.be/.

2016 was een bevlogen jaar. Niet alleen politiek, maar ook voor veel mensen thuis. Zo zijn er veel mensen die dit jaar flink bezig zijn geweest in de tuin en in het woonhuis zelf om alles nóg mooier te maken. Ik heb zelf geen tuin, dus kan daar niet over meepraten. Maar mijn vader wél. En die was inderdaad het hele jaar bezig, zowel binnenshuis als in de tuin.

Eén van de belangrijkste aspecten van mijn vaders ‘verbouwingen’ was dat hij de tuin en het woonhuis graag met elkaar in verband wilde brengen. Er moest een duidelijk waarneembare onderlinge relatie zijn. Daarvoor gebruikte hij planten, die vanuit de tuin naar de woning groeien, maar ook tegels.

Ik was me daar totaal niet van bewust, maar die designkeuze blijkt dé tuintrend van 2016 te zijn.

In het verleden zagen we de tuin en het woonhuis vaak als twee aparte, duidelijk van elkaar onderscheiden, onderdelen. In 2016 veranderde dat totaal. De tuin en het huis werden dit jaar als één geheel gezien, dat daarom ook goed op elkaar moest aansluiten. Het motto daarbij was: binnen is buiten en buiten is binnen.

De belangrijkste manier waarop tuinliefhebbers de twee met elkaar vermengden was met behulp van zichtlijnen en door de vloer op elkaar aan te laten sluiten. Zo gebruikten veel mensen dit jaar keramische tegels — zowel binnenshuis als buitenshuis. Hierdoor lopen de twee — woonhuis en tuin — naadloos in elkaar over. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor belichting en het meubilair. Daardoor wordt de band tussen woonhuis en tuin nog meer versterkt. Websites als Zonnelux.nl hadden dan ook een mooi jaar, waarin ze veel klanten hielpen om die belichting zo mooi mogelijk te maken.

Daarnaast zagen we dit jaar dat het buitenleven steeds meer centraal begon te staan in ons dagelijks leven. Helaas regent het in Nederland nogal vaak. Daarom verzinnen wij, Nederlanders, andere manieren om het ‘binnen toch naar buiten’ te brengen. Hoe? Simpel, met behulp van bedrijven als Tuinmaximaal lieten we terrasoverkappingen en glazen wanden bouwen om de twee bij elkaar te trekken. Vervolgens werden er in de tuin, achter de glazen schuifdeur maar onder de overkapping, een paar echte meubelen gezet en voila: je hebt een zitkamer in het woonhuis zelf én in de tuin. Daarbij viel het op dat veel mensen hetzelfde soort meubelen (met dezelfde kleur) binnen én buiten gebruikten. Alweer sloot het allemaal dus naadloos aan bij elkaar.

Tot dit jaar zetten de meeste gezinnen vrij eenvoudige meubelen in de tuin, de zogenaamde echte tuinmeubelen. In 2016 veranderde dat. Er zijn steeds meer high-tech en schitterende tuinmeubelen die je eigenlijk ook in je huis kunt zetten. Dat maakt het natuurlijk nóg gemakkelijk van binnen buiten te maken, en van buiten binnen.

Al met al was het dus een interessant en mooi jaar wat tuintrends betreft… en als we het goed kunnen inschatten denken we dat de trend van 2016 zich in 2017 alleen maar meer doorzet.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!