Thierry Baudet: "Westerse wereld zit in identiteitscrisis, we hebben christelijke waarden nodig"

Geen categoriefeb 15 2017, 12:00
De lijsttrekker van Forum voor Democratie vindt dat het christendom op alle scholen zou moeten worden onderwezen.
Zonder kennis van het christendom kun je de Westerse cultuur niet begrijpen. Dat was de boodschap van FVD-lijsttrekker Thierry Baudet in het EO-programma "De Tafel van Tijs". Hoewel Baudet zelf geen belijdend christen is, meent hij dat het Westen de christelijke waarden nodig heeft om te ontsnappen uit de huidige identiteitscrisis. Zeker nu het Westen wordt geconfronteerd met een zeer zelfbewuste andere cultuur – de islam – is het nodig om stevig vast te houden aan de christelijke wortels van onze beschaving.
https://twitter.com/detafelvantijs/status/831602990280609792
Thierry Baudet betoogt hier niet dat iedereen streng christelijk moet worden, maar vindt wel dat het christendom belangrijke aanknopingspunten biedt voor onze Westerse waarden. Als voorbeeld van een belangrijke Westerse waarde die voortkomt uit het christendom noemt hij de gewetensvrijheid, waar de vrijheid van meningsuiting uit voortvloeit. Om te zorgen dat Nederlanders zich meer bewust worden van de waarden waar onze beschaving op stoelt, zou het christendom op alle scholen moeten worden onderwezen.

"Juist nu moeten we ons bewust zijn van de bronnen van onze beschaving."

https://twitter.com/detafelvantijs/status/831604771614126080
Wat Baudet betreft, zou iedereen op school moeten leren wat het Paasfeest inhoudt. Niet alleen is het christendom een belangrijke peiler van onze waarden, het geloof heeft ook een enorme invloed gehad op onze kunst en cultuur. Het is onmogelijk om het culturele erfgoed op waarde te schatten als je zelfs de meest basale bijbelkennis ontbeert. Thierry Baudet vindt het jammer dat het christendom zo is ondergesneeuwd in het onderwijs, en is dan ook faliekant tegen het afschaffen van bijzonder onderwijs.
VNL, een andere nieuwe rechtse partij, sprak zich juist uit vóór het afschaffen van overheidsfinanciering voor bijzonder onderwijs. Religieuze scholen mogen van Jan Roos alleen nog bestaan wanneer ze zichzelf bedruipen en krijgen geen cent subsidie – waardoor het praktisch onbetaalbaar zou worden om je kinderen naar een christelijke school te sturen. Forum voor Democratie vindt juist dat er niet mínder maar méér aandacht moet zijn voor religie in het onderwijs. Het is immers onmogelijk om de joods-christelijke beschaving te begrijpen wanner je de religieuze wortels van onze waarden niet begrijpt.
Wanneer wij zelf geen duidelijke identiteit hebben, is onze maatschappij een stuk minder weerbaar tegen andere beschavingen die wél een duidelijke identiteit hebben, zoals de islam. Het is dan ook uitstekend dat Thierry Baudet pleit voor méér kennis over het christendom en christelijke waarden. Als Forum voor Democratie op 15 maart voldoende stemmen krijgt, zal Baudet dat geluid ook in de Tweede Kamer kunnen laten horen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten