Schokkende gelekte peiling op verkiezingsdag: Marine Le Pen leidt met 26 procent, gevolgd door Fillon met 22 procent

Geen categorieapr 23 2017, 16:00
Op het laatste moment krijg je opeens de indruk dat Marine Le Pen zomaar de volgende president van Frankrijk kan worden.
Emmanuel Macron is dé favoriet van de (linkse) elite. De man is eurofiel tot op het bot, wat het logisch maakt dat het establishment hem als een soort van nieuwe verlosser ziet. Helaas voor Macron daalt hij de laatste tijd een beetje in de peilingen, waardoor het verschil met Marine Le Pen in de poll of polls nagenoeg nihil is.
Dat bezorgde Macron ongetwijfeld al hoofdpijn de afgelopen dagen, maar wacht, er is nóg meer slecht nieuws voor De Gekozene: volgens een gelekte peiling blijkt namelijk dat de terroristische aanslag in Parijs de verkiezingen helemaal op hun kop hebben gezet. De peiling, die uitgevoerd werd voor de campagne van een kandidaat, aldus het Belgische La Libre, heeft Le Pen namelijk ruim aan de leiding met 26 procent, gevolgd door Republikein Francois Fillon. Macron, de grote held van de elite, moet genoegen nemen met een virtuele derde plaats:

Marine Le Pen would be leading with 26%. François Fillon would slightly ahead Emmanuel Macron with 22%, against 21% for the former Minister of Economy of François Hollande. The two candidates, however, remain within the margin of error, as in other polls published this week.

Let wel, in de tweede ronde nemen de twee sterkste kandidaten het tegen elkaar op. Als deze poll de uitslag van vandaag correct voorspelt betekent dit dus dat we een run off krijgen tussen Le Pen van het Front National en Fillon van de Republikeinen (de partij van Nicolas Sarkozy).
En dat is precies waar Le Pen op hoopt. Uit eerdere peilingen blijkt namelijk dat de leidster van het FN in een één-op-één race het best presteert tegen de door corruptie geplaagde Fillon:
https://twitter.com/EuropeElects/status/849236197134262273
Die peiling werd dus uitgevoerd voordat Le Pen zoveel momentum had als ze -- in ieder geval volgens de gelekte peiling die vandaag in La Libre verscheen -- nu heeft. Het is dan ook alles behalve ondenkbaar dat het verschil tussen beide kandidaten veel kleiner is als het er echt op aankomt.
Jawel, Le Pen heeft dus als eerste leider van het Front National ooit écht uitzicht op het Elysée. Die nationalistisch-populistische revolte waar we dit jaar al zo vaak over geschreven hebben is dus nog lang niet over en voorbij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten