Peilingen: UKIP stort in elkaar, Tories stevenen af op historische overwinning

Geen categoriemei 09 2017, 10:00
Theresa May heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de conservatieve Tories het de komende jaren voor het zeggen houden in het Verenigd Koninkrijk.
Ook uit de meest recente peilingen uit Engeland blijkt dat de conservatieve Tory-partij van premier Theresa May in juni echt afstevent op een historische overwinning. Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden zouden de Tories uitkomen op 47% van de stemmen. Dat is 10 procentpunt meer dan ze bij de vorige verkiezingen kregen.
Ondertussen moeten de sociaaldemocraten van Labour genoegen nemen met 30%, wat voor die partij werkelijk abominabel is. Niet zo gek natuurlijk aangezien Labour-leider Jeremy Corbyn een charismaloze communist is, maar toch.
Dat is allemaal belangrijk en opvallend. Maar wat écht opvallend is, is de totale ineenstorting van UKIP. De partij die tegenwoordig geleid wordt door Paul Nuttall zou namelijk 9 procentpunt verliezen. Daardoor zouden ze genoegen moeten nemen met een magere 5% van het totale aantal stemmen:
https://twitter.com/Politico_Daily/status/861727231416119297
Dat verschil -- van 14% naar 5% -- heeft dus in twee jaar tijd plaatsgevonden, want toen waren de meest recente parlementaire verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.
Ergens is de teloorgang van UKIP natuurlijk wel begrijpelijk. Al die Britten stemden op Nigel Farage en co. omdat ze uit de EU wilden. Welnu, dat komt voor de bakker. May heeft Brexit omarmd en maakt er nu echt werk van. UKIPs werk zit er wat dat betreft dus op. Daar komt bij dat Nuttall een veel minder aansprekende persoonlijkheid heeft dan Farage, wat natuurlijk ook problematisch is voor een kleine partij die wil doorbreken. Juist zo'n club heeft behoefte aan een man (of vrouw) met charisma.
We kunnen UKIP echt wel afschrijven. Het is doodzonde voor fans van Farage, maar de Tories hebben de UKIP-agenda grotendeels overgenomen en kunnen daardoor rustig op de ene na de andere overwinning rekenen. En ja, eigenlijk verdient May dat ook. Ze toont immers elke dag weer aan grotere ballen te hebben dan al haar mannelijke collega's in de Britse politiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten