Duitse oud-Kanselier Helmut Kohl krijgt Europese 'staatsbegrafenis' van Jean-Claude Juncker

Geen categoriejun 19 2017, 11:00
Aangezien Helmut Kohl één van de weinige 'ereburgers' is van de Europese Unie verdient hij volgens Jean-Claude Juncker een Europese staatsbegrafenis. Juncker gaat er zelfs persoonlijk op toezien dat de begrafenis van Kohl perfect zal verlopen. 'Dit heeft hij ook zelf gewild, zei die voor die overleed.' Of hij het zelf wel of niet wilde maakt in dit opzicht niet zo heel veel uit, het is een omstreden voorstel.
Over de doden niets meer dan goeds. Zo luidt het gezegde. Het belang van Helmut Kohl voor de Duitsers is immens geweest. In positieve zin en negatieve zin. Al met al had hij volgens veel mensen de beste bedoelingen voor het Duitse volk, zoals de hereniging van het gespleten Duitsland en de economische lift waar de Duitse economie in heeft gezeten in zijn tijd.
Daarnaast heeft Kohl de Europese Unie vormgegeven en de structuur van de euro opgezet. Juncker looft Kohl als één van de grootste Europeanen die hij ooit ontmoet heeft:

Helmut Kohl was een Duitse Europeaan en een Europese Duitser. Hij heeft zijn stempel gedrukt op het lot en de geschiedenis van dit continent, doordat hij de mensen in het oosten en het westen heeft samengebracht.

De Europese Unie is geen Staat en heeft helemaal geen mandaat om dit te doen. Dan mag het zelfs symbolisch zijn, maar het is een symboliek dat niet past in de structuur die wij hebben. Het is Europese symboolpolitiek voor het overlijden van een man die voor veel Duitsers veel meer betekende dan alleen een 'Europeaan' zijn. Laat het daar ook bij zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten