Held Vaclav Klaus: “Tsjechië moet uit de EU!”

Vaclav Klaus pleit voor Tjexit. David Sedlecký (bron: Wikimedia Commons).
Foto: Vaclav Klaus pleit voor Tjexit. David Sedlecký (bron: Wikimedia Commons).

Tjexit here we come?

Vaclav Klaus, die maar liefst tien jaar lang president was van Tsjechië, pleit voor een exit van Tsjechië uit de Europese Unie. De reden? De Europese Commissie lanceerde gisteren een inbreukprocedure tegen zijn land omdat het weigert asielzoekers over te nemen van Griekenland en Italië. Je zou denken dat elk soeverein land dit recht heeft, maar daar denken de megalomanen in Brussel helaas heel anders over.

Klaus vindt dat terecht onacceptabel:

Voor Klaus is die uitbrander een reden om voor een exit uit de Europese Unie te pleiten. In een verklaring aan Tsjechische media zei hij “principieel en stellig te protesteren” tegen de inbreukprocedure. Tsjechië mag niet gedwongen worden een multiculturele samenleving te vormen, legde de ex-president uit.

Zijn oplossing:

De tijd is gekomen om de uittreding van ons land uit de Europese Unie voor te bereiden.”

Wat is het een enorm gemis dat wij dit soort helden niet hebben in Nederland. Natuurlijk hebben wij ook politici die voor Nexit pleiten — Baudet, Wilders — maar die zijn toch niet van dit statuur. Klaus is bijna universeel geliefd en is ook nog eens een lid van de oude politieke garde van zijn land, maar dan eurosceptisch en niet-politiekcorrect. Hij is zeg maar wat Mark Rutte had moeten zijn.

Afijn, zo zie je dus dat slecht nieuws uit Brussel — de procedure tegen Tsjechië, Hongarije en Polen — vervolgens in goed nieuws uit die landen kan resulteren. De Europese Commissie overspeelt haar hand. De euroscepsis zal hierdoor alleen maar toenemen in Oost-Europa, en dat zal de EU uiteindelijk zwakker maken, niet sterker en machtiger.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

44 reacties

 1.   

  Prima voorstel.
  Hoop dat ook meerdere oostblok landen gaan volgen.
  Met de te verwachten instroom van miljoenen afrikanen een logische stap.

 2.   

  In Oost Europa hebben ze nog “common sense”.

 3.   

  In de Visegrad landen tref je nog mensen aan met een ruggengraat welke niet van rubber is. Hulde!

 4.   

  Ik zou zeggen, organiseer een Tjexit en sodemieter op.

  1.   

   Sodemieter jij op, Simon! Dat doet de DDS alleen maar goed.

   1.   

    Als er eentje moet opsodemieteren dan ben jij het wel @standaardbinnen.

    1.   

     Het is Simon Brouwerstein, poldi.

 5.   

  Ik ben zo on-ge-lo-fe-lijk jaloers op onze Oost-Europese vrienden.

  Vergelijk dat eens met dat kruiperig laf-en-zinloos-uit-de-ogen-starend Bierpomp-Slagroomwezen dat wij hebben, gretig en hitsig op de natte rug liggend, kwispelend in het goedkeurende kwijl van Guy Verhofstadt en de andere EUSSR-oligarchen.

  Zo on-ge-lo-fe-lijk jaloers !

  1.   

   “Bierpomp-Slagroomwezen dat wij hebben, gretig en hitsig op de natte rug liggend, kwispelend in het goedkeurende kwijl van Guy Verhofstadt ”

   Ik vrees dat deze tekst ons vooral informeert over de geestelijke problemen van degene die het opschreef.

 6.   

  Klaus vertelt een eerlijk verhaal. Dat kan je van Rutte niet zeggen.

  1.   

   Het verdwijnen van Klaus heeft men toegejuicht net als wij de verdwijning van Rutte zouden toejuichen.

 7.   

  http://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2016/08/nederland-tussen-landen-die-in-2015-meeste-betaalden-aan-eu-337637/

  De Oost-Europese landen teren bijkans op de zak van de EU. Minder Oost-Europa = minder lasten voor West-Europa. Als Vaclav Orban en consorten nu gewoon een referendum uitschrijven, is dat alleen maar voordelig voor de Europese Unie.

  1.   

   beter lezen, hoor.

   1.   

    Elsevier schrijft:

    “Landen in Oost-Europa profiteren duidelijk het meest van de EU-begroting. Roemenië (5,2 miljard euro), Tsjechië (5,7 miljard) en Polen (9,5 miljard) mochten in 2015 grote bedragen bijschrijven op de eigen rekening. Ook het in schulden verkerende Griekenland kreeg meer geld dan het naar Brussel stuurde: bijna vijf miljard euro.”

    Dat lijkt me duidelijke taal. Landen als Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië moeten afdragen, terwijl Oost-Europa kan bijschrijven. Dit waren de cijfers uit 2015 (van vóór de Brexit).

    Wat mij betreft mogen de Tjechen eruit. En als de Grieken willen, staat het hen ook vrij om te vertrekken. Dit vermindert de druk op de West-Europese landen.

    1.   

     Wij weten al lang dat de EU niet deugd met haar expansiedrift en dat het onnodig veel kost. De EU is op absolute macht uit en wacht haar het lot van alle grote rijken die in de geschiedenis zijn verdwenen.

     1.   

      Roekeloze expansie impliceert dat Tjechië tegen haar wil de Europese Unie is binnengeloodst.

 8.   

  Ik denk niet dat het advies van de uitgerangeerde Klaus gevolg bij de regering krijgt. Die is de EU miljarden gewend(gelijk aan het bedrag die Nederland betaald) en zoals het een nog altijd postcommunistische corrupte land betaamd zie je praktisch niets van terecht komen. Wel heeft Klaus gelijk dat Tsjechië die miljarden niet nodig heeft. Er is lage werkloosheid en de staatschuld valt te overzien. De tsj. kroon is vrijwel stabiel en de pensioenen gaan nog altijd elke jaar omhoog al is het met een schijntje. Het niet aannemen van de euro loont zich goed. Ook lijdt het land niet aan de multiculti samenleving die zij terecht afwijzen. Zij zullen dan ook liever een boete betalen dan mensen aannemen uit moslimlanden. Misschien schept het een precedent als blijkt dat je alles kunt afkopen. Maar Klaus komt niet meer terug en voor velen is dat een opluchting. Hier zou Rutte ook moeten verdwijnen want zijn populariteit is niet groter dan die van Klaus.

 9.   

  Goed idee van deze Klaus, sluit naadloos aan op het Nederlandse belang.

  Ik roep bij deze ook Polen, Hongarije en de andere voormalige Oostbloklanden op om de EU te verlaten, want het gaat jullie economisch en democratisch zo voor de wind dat je helemaal geen west-Europese markt en verlicht geesten nodig hebben.
  Een fijne eigen munt die je naar hartelust kunt devalueren en over 10 jaar haal je er weer een paar nullen af.

  En vooral fijn voor mij, nooit meer ons geld voor een project dat ze zelf niet kunnen financieren.

  Ik zeg doen…op korte termijn doen Spanje, Italië, Frankrijk, Portugal en Griekenland ook mee, wat heb je nou aan de EU?

 10.   

  De EU lidstaten uit het voormalig Oostblok pikken deze dictatoriale EU procedure terecht niet. Lijkt me ook volkomen logisch als je zo’n 45 jaar Sovjet onderdrukking hebt moeten ondergaan. Het is volkomen legetiem dat een land zelf bepaald wie er wordt binnengelaten, ook wanneer de EU regenten dit niet aanstaat!

 11.   

  Verstandige man. Wil zijn land niet laten islamiseren. Zoals al in de Bijbel staat, de wijzen komen uit het oosten.

 12.   

  Respect voor deze man. Nu maar hopen dat het lukt. Zal helaas hier nooit gebeuren de meeste Nederlanders zijn daar te laf voor net zoals de volksvertegenwoordigers waar zij telkens weer op stemmen.

 13.   

  Wat vaak vergeten wordt is dat de moslimmigranten helemaal niet naar die landen willen gaan want daar valt niets te halen in tegenstelling tot het Westen die miljoenen aan spendeert om immigranten het na de zin te maken ten kosten van allochtone bevolking. Aanzuigende kracht, weet u?

 14.   

  Eens. Ik hoop dat de oostblokkers hun poot stijf houden. Het is toch ook te zot voor woorden dat de EU even gaat bepalen wie je wel cq. niet tot je land moet toelaten?

  1.   

   @ Sniper666.
   Sommige reaguurders noemen het hele EU-circus een “democratisch gebeuren”. In een vorige reactie vroeg ik wie er ooit op Korsakov Juncker of Tusk enz. heeft gestemd, ook de aanhangers van de EU, die door hen “democratisch” wordt genoemd, geven hierop geen antwoord, kennelijk omdat ze weten dat het een grove leugen is, hetgeen zij hebben geleerd van Rutte c.s. De EU is een volkomen ondemocratisch vrienden-clubje van graaiers, leugenaars en bedriegers, voorgezeten door een Luxemburgse zuiper, die geheel beneveld door ‘t leven gaat en alles minder scherp ziet.
   Weg met die rotzooi !!

 15.   

  Guus, u denkt toch niet dat de EU Tsjechië en al die andere landen uit liefde hebben ingelijfd. Nieuwe markten aanboren daar gaat he om en een machtige politieke blok vormen. Niet nieuws onder de zon. En die landen wilden graag om zo van het Russische juk te ontkomen door eerst lid van de NAVO te worden. Zij komen nu achter dat Brussel en Moskou voor een deel zelfde lijnen vertonen al zijn ze niet helemaal vergelijkbaar. Maar als u Moskou niet meegemaakt hebt viertig jaar lang dan kunt u het niet begrijpen. En als u denkt dat het daar een paradijs is door het EU geld dan heeft u het goed mis. Uw leven hier zou u moeilijk los kunnen laten.

  1.   

   Het Verdrag van Lissabon werd op 18 februari 2009, goedgekeurd door het parlement in Tsjechië. De regering van Tsjechië heeft zelf de bevoegdheden overgeheveld aan Brussel. Ze kunnen de Europese Unie gewoon verlaten als zij dat willen. Daartoe kan een referendum worden gehouden en is men in staat het vijftigste artikel van bovengenoemd verdrag te activeren.

   De Europese Unie omvat een democratisch gekozen parlement, een democratisch gekozen Europese Raad en is democratisch in werking gesteld. Het kent een scheiding der machten. Een één of ander Sovjet-bewind is nooit dusdanig democratisch georganiseerd.

   1.   

    @ Guus G.
    De EU democratisch gekozen ????
    Door wie dan wel ????
    U liegt doorlopend of dat uit onwetendheid is of om medestanders te zoeken, is mij om ‘t even, er klopt geen hout van wat u beweert !!

    1.   

     De EU kent een scheiding van machten en enkele bestuurslagen: het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Het Europees Parlement wordt verkozen door het volk bij de Europese Parlementsverkiezingen. De Europese Raad omvat alle gekozen regeringsleiders (Rutte, enzovoort). De Europese Commissie telt enkele hoge vertegenwoordigers, die door de lidstaten zélf zijn afgevaardigd.

     Mijns inziens zit er een onvolkomenheid in het functioneren van het Europees parlement en in de verkiezing van de Europese Commissie. Zo heeft het EP weinig inspraak en worden de leden van het EC niet specifiek voor de functie van eurocommissaris verkozen. Dit moet veranderen. Ook moet de afstand tussen Brussel en het klootjesvolk kleiner worden.

 16.   

  Mochten ze al toegelaten worden dan zijn ze met de open grenzen binnen een paar uur hier. Wat voor zin hebben dan de maatregelen van Juncker en Timmermans dan?

 17.   

  Ik kan de Oost Europese landen volkomen begrijpen.

  Ze zien de rotzooi die de (vaak illegale) immigratie teweeg heeft gebracht in Noord/West Europa en willen dat in eigen land voorkomen.

  En gelijk hebben ze.

  Noord/West Europa pleegt demografische en culturele zelfmoord door deze massa immigratie toe te staan.

  1.   

   Helemaal met u eens, Ritter.

   1.   

    @ Ritter/Ni28.
    Sluit me bij jullie aan.

    1.   

     ik ook, goed gezien.

 18.   

  Prima voorstel van deze man ! Hij ziet de voorbeelden van hoe “het gaat/is (ge)worden in de EU, in de landen rondom z’n eigen land.
  Hij wil uiteraard niet dat het bestuur van zijn land wordt overgenomen door de Brusselse “leiders”. Brusselse “leiders” die niet door u en mij gekozen zijn, maar daar hun vriendjes aldaar zijn geplaatst; of uhh…..hebt u al eens op bijv. Korsakov Juncker of Tusk kunnen stemmen ? Wél op Timmermans, van Baalen en meer van dat gespuis, maar dát was voor de “regering”/Kamer, in Nederland, óók zij zijn door hun maatjes in Brussel neergezet. Van een democratische EU is géén enkele sprake; het betreft een dictatoriaal clubje dat elkaar grote sommen geld toespeelt, óns geld !

 19.   

  Eeens met Sniper 666. En Orban en die POOL ( ben ff zijn naam kwijt ,OOK . Poot gewoon strak houden. Dat zooitje ONGEKOZENEN hoeft en MAG niet beslissen wie er wel binnenkomt . En helemaal GEEN MOSSELS!!!!!!!!!!!!

 20.   

  Oost-Europa is verschoond gebleven van de terminale ziekte die politiek correctisme heet.

 21.   

  Brexit, Tjexit, Pexit, Bexit, daarna Grexit, Itexit, Spexit, de rest stort vanzelf in elkaar. Helaas zal eurofiel Rutte er wel voor zorgen dat wij met de fuhrerin ten onder gaan.

  1.   

   @ Freija

   Zou fuhrerin Merkel zichzelf dan ook lekker klassiek een kogel door de kop jagen in een bunker?

 22.   

  De EU en in het bijzonder de ECB volgen de uitgezette financiële lijnen vanuit Amerika. De politieke financiële macht inzake bepaalde vaststellingen, met name van de hoogte van rente berust momenteel bij maar een paar banken (Goldman Sachs bijv.) en aanverwant zoals beleggingsmaatschappijen w.o. de hedgefunds (Black Rock bijv.). Ook is de (bijstelling van) regelgeving steeds in hun voordeel geweest. Met een vrije markt heeft dat niets te maken. Het beïnvloedt de geldmarkt maar ook beleggingen en wat al helemaal funest is de economie verregaand. Dat alles geeft scheve verhoudingen, die tot grote onrechtvaardigheid leiden. Bijvoorbeeld, wie geen financiering van uitstaande schulden, met name hyp. leningen op onroerend goed meer kan krijgen, komt op de slachtbank. Zelfs als iemand bij financiering aan jaarlijkse rente en aflossingsverplichtingen kan voldoen. Niet te vergeten dat alleen al de regelgeving heel onrechtvaardig uitpakt. De politiek is hier niet in het voordeel van de burgers geïnteresseerd. Om van de EU en ECB maar niet te spreken.
  Wat er dus moet gebeuren is die macht in de financiële wereld breken en er een fatsoenlijker bredere oplossing voor in de plaats stellen. Maar het zal niet gebeuren omdat achter die hele politiek verborgen macht zit die zo omvangrijk is (hebben ook godsdiensten min of meer tot hun beschikking) dat een eerlijke oplossing in de westerse wereld denkelijk nooit zal komen. Revolutie en/of oorlog is evenwel voor de langere termijn niet uit te sluiten. Maar tot heden heeft zulks niet veel (meestal niets) opgeleverd.

  1.   

   @ Bes Tolen

   Het hele financiële bestel is crimineel, eens. Maar het zit veel dieper. Onderzoek de FED en de BIS Bank eens. De figuren die ver uit het zicht zijn en daar aan de touwtjes trekken hebben de macht.

 23.   

  Guus, Tsjechië heeft ingestapt maar om een rede en dat is om onder de Russische invloed weg te komen in eerste instantie bij de NAVO. Dat men zich nu bekocht voelt omdat Brussel in vele aan Moskou doet denken moet u niet raar vinden. Maar het is ook hypocriet om ergens lid van te worden en alleen met de leuke gedeelte eens te zijn. Hun visie op de moslimimmigratie is wel juist en in deze is het Westen blind vanuit de visie van altijd overheersende landen(dat klaren wij zo even) in tegenstelling tot de Slavische landen. Tsjechië heeft heel veel vluchtende Oekrainer’s overgenomen en daar wordt niet over gesproken. En ik zal u zeggen dat ik hier liever Oekrainer’s zou zien dan moslims. Dan hadden wij een hoop problemen minder.

  1.   

   Ni28,

   Het verschil tussen het Sovjet-regime en de leiding van de Europese Unie, is groot.

   In 2015 en 2016 was de Europese vluchtelingencrisis op z’n hoogst. De PVV stond op 31 zetels in de peilingen. De Europese Unie heeft in 2015 besloten de vluchtelingen te verdelen over de 28 lidstaten. Groot-Brittannië en Denemarken hoefde geen vluchtelingen op te nemen, maar Oost-Europese landen wel (hoewel deze tegen het akkoord hadden gestemd).

   Nu Oost-Europa zich niet aan de afspraken wil houden, is Juncker van zins een juridische procedure aan te spannen tegen deze landen. Een dictatoriaal regime legt landen zaken óp, de Europese Unie spant een rechtszaak áán.

   De werkwijze tussen de Europese Unie en een regime van een Russische autocraat (die overigens één partij kent), is totaal verschillend.

 24.   

  @Ritter (reactie 30)
  Volkomen, maar dan ook volkomen mee eens!

 25.   

  Oeps, bedoelde reactie Ritter staat nu op nr. 11 (22 uur geleden).

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!