Trump krijgt zijn zin: NAVO-lidstaten verhogen hun budget. Nou ja, behalve Nederland natuurlijk

Geen categoriejun 29 2017, 9:00
Nederland is dé parasiet van de NAVO.
Hoewel NAVO-lidstaten allemaal tranen met tuiten huilden toen Donald Trump kritiek uitte op het bondgenootschap omdat vrijwel geen enkel land genoeg geld uitgaf aan Defensie geven ze hem nu wel degelijk zijn zin:

Iets meer dan een maand geleden bracht de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel de boodschap dat andere lidstaten meer moeten investeren. ‘Als alle landen hun volle deel betaalden, zou de NAVO nog sterker zijn dan nu’, zei Trump toen over de organisatie die hij eerder ‘verouderd en overbodig’ had genoemd.

Aan de vooravond van een NAVO-ontmoeting van de defensieministers liet de voorzitter van de organisatie, Jens Stoltenberg, weten dat de landen dat effectief van plan zijn. ‘De Europese leden en Canada gaan dit jaar hun gezamenlijke defensiebudget met 4,3 procent verhogen’, aldus Stoltenberg. Dat is een sterkere stijging dan die van 1,8 procent in 2015 en 3,3 procent in 2016.

Vandaag worden de officiële cijfers bekend gemaakt. Dan gaan we dus ook zien of individuele landen de drempel halen van 2 procent van het BBP, wat 'we' al tientallen jaren geleden hebben afgesproken met elkaar -- maar waar Europa zich nooit aan gehouden heeft. Kijk bijvoorbeeld naar België, dat maar 0,9 procent van het BBP aan de krijgsmacht uitgeeft. Bespottelijk.
Hilarisch genoeg beweert Stoltenberg dat de verhoging van de budgetten op volkomen vrijwillige basis geschiedt. Trumps dreigementen hebben geen enkele rol gespeeld. Echt niet! "We waren al van versnelling veranderd, en de trend is omhoog," aldus de man die denkt dat we allemaal knettergek zijn.
Tot zover het goede nieuws, er is namelijk ook slecht nieuws. Zoals gebruikelijk blijft Nederland namelijk weer achter:
https://twitter.com/Voorzitter_KVMO/status/880311478204731392
Het zal weer eens niet. En Gerrit Zalm en Mark Rutte maar lachen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten