Geweldig: Trump en Poetin bereiken akkoord voor wapenstilstand in Zuidwest-Syrië

Geen categoriejul 07 2017, 21:11
Houdt de Syrische burgeroorlog straks eindelijk op? De VS en Rusland hopen de rust in Syrië te doen wederkeren met een wapenstilstand.
Vandaag, tijdens de G20-top, ontmoetten Trump en Poetin elkaar voor het eerst. Journalisten keken reikhalzend uit naar de handdruk tussen de twee wereldleiders, omdat Trump al sinds zijn campagne wordt achtervolgd door (valse) geruchten over geheime samenwerking met de Russen. Trump is absoluut geen handlanger van de Russische president, maar begrijpt wel dat Poetin niet per se een vijand hoeft te zijn. Rusland is misschien een rivaal maar er zijn ook gebieden waar samenwerking mogelijk is, vindt Trump.
Vandaag bewees de Amerikaanse president een echte wereldleider te zijn: op dezelfde dag dat hij Poetin voor het eerst ontmoette, werd aangekondigd dat de VS en Rusland een wapenstilstandsakkoord hebben gesloten voor Zuidwest-Syrië. Wanneer de rust in deze regio wederkeert, is het de bedoeling dat het wapenstilstandspact wordt uitgebreid naar andere delen van Syrië om het land langzaam maar zeker weer richting vrede te bewegen.
Zowel de VS als Rusland zullen zich inzetten voor het veilige transport van hulpgoederen naar de regio, en Russische militaire politie gaat erop toezien dat de wapenstilstand wordt gerespecteerd. Het akkoord gaat komende zondag al van start, om klokslag twaalf uur 's middags. Ook Jordanië en Israël, invloedrijke buurlanden van Syrië, zijn betrokken bij het akkoord.
Een gunstig bij-effect van de wapenstilstand is dat de invloed van terreurstaat Iran in Syrië wordt beperkt. De VS, Jordanië en Israël vrezen de invloed van het Iraanse ayatollah-regime in Syrië. Doordat de VS nu betrokken is bij de wapenstilstand, kan het land erop toezien dat het fundamentalistische regime van Iran geen extra invloed krijgt wanneer er een machtsvacuüm zou ontstaan. Goed nieuws dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten