In 1 tweet veegt Wierd Duk de vloer aan met 'wit privilege'

Geen categoriesep 24 2017, 17:00
Dit is hoe heel veel van onze grootouders (of overgrootouders) leefden. Laten we dat nooit vergeten -- zeker niet als een professionele racismeroeper weer eens iets over 'wit privilege' roept.
Schrijvend voor Trouw beweert 'Theoloog des Vaderlands' Janneke Stegeman maar weer eens dat wij blanke Nederlanders ons nauwelijks bewust zijn van ons 'wit privilege.' En dat is een heel groot probleem. We hebben namelijk een streepje voor op ieder ander. Ons leven is gemakkelijk, dat van mensen met een ander kleurtje is juist heel moeilijk. Ja echt waar.
Met andere woorden: één groot flauwekulverhaal van een 'theoloog' die zich met zaken bezighoudt die helemaal losstaan van theologie.
Maar goed.
Op Twitter reageerde Wierd Duk -- die onlangs aankondigde de overstap te maken van het AD naar De Telegraaf -- met de opmerking "vermoeiend." Geen woord te veel gezegd, natuurlijk. Maar wat écht opvalt is hoe andere twitteraars daarop reageerden. Zij begonnen niet te schelden over de gekke Stegeman, maar deelden slechts foto's van grootouders en overgrootouders; hoe hun leven eruitzag.
Dan krijg je dit soort plaatjes:
https://twitter.com/liesdejonge/status/911882980133670914
En deze van een Twitteraar wiens grootvader in zo'n hut geboren is:
https://twitter.com/AizeBoersma/status/911924344842055680
Wierd Duks tweet in reactie op die foto zegt alles... en is hét ideale antwoord op de gekkigheid van de professionele racismeroepers van tegenwoordig:
https://twitter.com/wierdduk/status/911924480485806081
Sylvana Simons, Janneke Stegeman, Anne Fleur Dekker en al die andere fanaten denken dat alle blanken de nazaten zijn van rijke herenboeren. Niets is minder waar. De overgrote meerderheid van ons hebben grootouders of overgrootouders die in hun jeugd arm waren. En dan bedoel ik niet: 'Oh nee, ze konden geen tv betalen,' maar: 'Grootvader moest elke week bedelen bij de kerk of hij alsjeblieft een stuiver kon krijgen om brood te kopen. En als ze die stuiver niet gaven aten grootvader en zijn familie gewoon een weeklang alleen maar pap, want geld voor brood was er niet.'
Oh, en dan hebben we het niet alleen over de 'grootouders' van Nederlanders die nu stemmen en op Twitter zitten, maar ook over hun ouders en zelfs over henzelf.
https://twitter.com/OkkiPepernoot/status/911928746072055809
Wit privilege mijn achterwerk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten