Waarom AfD zo'n grote verkiezingsoverwinning boekte: '46% Duitsers vindt dat islam te veel invloed heeft'

Geen categoriesep 25 2017, 8:00
We hebben het dus niet over een kleine minderheid, maar over een groep kiezers die al bijna in de meerderheid is. Geen wonder dat Alternative für Deutschland gisteren de Bondsdag instormde met 13,5 procent van de stemmen.
Uit onderzoek van de ideeën en zorgen van de gemiddelde Duitse kiezer blijkt heel duidelijk waarom AfD gisteren haar grote doorbraak heeft meegemaakt: de gemiddelde Duitser maakt zich ernstig zorgen over "de invloed van de Islam". Oh ja, en bijna 4 op de 10 Duitsers vinden dat er te veel immigranten naar Duitsland zijn gekomen:
Screen Shot 2017-09-25 at 09.59.52
70 procent van de kiezers maakt zich zorgen over de polarisering -- die betrekking heeft op AfD, jazeker, maar ook op extreemlinkse partijen die steeds invloedrijker worden. En natuurlijk op de manier waarop het oude establishment omgaat met de opkomst van die nieuwe partijen. In plaats van ze een handreiking te doen gaat de elite er keihard tegen in door die nieuwe partijen op alle mogelijke manieren te beledigen en weg te zetten als, zeg, neo-nazi's en extremisten.
62% van de Duitsers zegt dat de criminaliteit razendsnel toeneemt. Ook dat heeft natuurlijk grote invloed op het stemgedrag... en het maakt duidelijk waarom de Duitse versie van de PvdA, de SPD geleid door eurofiel Martin Schulz, gisteren is weggevaagd.
Tenslotte, en dit is voor de toekomst mogelijk nog veel belangrijker, is 46% van de Duitsers van mening dat "de islam te veel invloed heeft" en vindt 38% dat er te veel buitenlanders naar Duitsland komen. Merkel en Schulz kunnen roepen dat ze dat vreselijk vinden, dat dit racisme pur sang is, etc., maar als politici hebben ze rekening te houden met dit soort enorme aantallen. Toch doen ze dat niet... en dat bereidt de weg voor, voor nog veel meer politieke onrust in de komende jaren.
En dan zijn we er nog niet. 49% van de kiezers zegt namelijk ook dat AfD beter dan alle andere partijen begrijpt dat veel mensen "zich niet meer veilig [of zeker] voelen." 37% van het hele electoraat vindt het "goed dat AfD de invloed van de islam verminderen wil." En 35% steunt het plan van AfD om de instroom van vluchtelingen "meer te beperken." Het enige wat de groei van AfD nog enigszins in de weg staat is dat 86% van de Duitsers ook vindt dat AfD niet genoeg doet om zich echt, duidelijk te distantieren van rechtsextremisme. Als de partij dat naar de mening van kiezers wél duidelijk genoeg doet zal AfD nog veel meer groeien.
Screen Shot 2017-09-25 at 10.05.08
Hoe de gemiddelde AfD-kiezer denkt? Nou, vrij simpel. 99% van de AfD-kiezers is het eens met de stelling dat de partij de onzekerheid van kiezers beter begrijpt dan de andere partijen. Ook vindt 99% van de AfD-achterban het goed dat de partij "de invloed van de islam wil beperken" en dat 96% steunt het plan om "de instroom van vluchtelingen te verminderen." Tenslotte vindt maar liefst 85% van de AfD-kiezers dat door op die partij te stemmen, men duidelijk kan maken aan het establishment dat het de buik vol heeft van politics as usual.
Screen Shot 2017-09-25 at 10.07.57
Kortom, AfD heeft gisteren een goede dag gehad, maar de rek is er nog lang niet uit. Als Frauke Petry en Beatrix von Storch dit spel slim spelen kunnen ze van AfD echt een mix maken van Forum voor Democratie en de PVV. Het enige wat daar voor nodig is? Vast blijven houden aan de verkiezingsbeloftes van de partij én zich tegelijkertijd meer distantieren van rechtsextremistisch tuig. Met andere woorden, de gekkies eruit, en dan volle kracht vooruit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten