Boem! Exitpoll Duitsland: AfD stormt de Bondsdag in met 13,5 procent, Merkels CDU verliest 9 procent!

Voor het eerst in decennia heeft Duitsland een rechts-populistische partij in het parlement.

Dat wordt janken en brullen vanavond in kamp Merkel. Jawel, haar CDU is wéér de grootste partij van Duitsland geworden, aldus de exitpolls, maar toch hebben de Duitse christendemocraten flink ingeleverd. 9 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen zelfs:

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft volgens de exitpoll zoals verwacht de meeste stemmen gekregen in de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 32,5 procent, een verlies van 9 procent ten opzichte van 2013.

In 2013 ontving CDU dus meer dan 40 procent van de stemmen. Vandaag hebben we het nog maar over iets meer dan 30 procent. Dat is een enorm verlies… en het is tekenend voor de impopulariteit van Merkel, die alleen maar getolereerd wordt omdat Duitsers het gevoel hebben dat er nu eenmaal niemand anders is om de kar te trekken.

Ik bedoel maar: de andere ‘bekende’ optie was Martin Schulz. Dat wil de gemiddelde Duitser natuurlijk al helemaal niet. Niemand verbaast zich er dan ook over dat uit dezelfde exitpolls blijkt dat de Duitse versie van de PvdA, Schulz’s SPD, totaal is weggevaagd. Schulz en co. kregen maar 20.2 procent van de stemmen.

Slechts 1 op de 5 Duitsers stemden dus op Schulz. Lachwekkend.

Het was dan ook het slechtste resultaat voor de SPD sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hilarisch.

Natuurlijk betekenen die slechte uitslagen voor SPD en CDU ook dat andere partijen geprofiteerd hebben. Toch?

Nou, dat klopt. Alternative für Deutschland stormt de Bondsdag namelijk binnen met 13,5 procent van de stemmen. Ja, dat lees je goed: de rechts-populistische partij die vier jaar geleden de kiesdrempel niet haalde is nu bijna net zo groot als de oude SPD!

Geen wonder dus dat ook onze eigen NOS flink van slag is:

Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. “Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten.”

Ja he?

Ik zou zeggen, dames en heren van het mediakartel én het partijkartel: wen er maar aan. Uit de peilingen blijkt immers dat Forum voor Democratie flink aan de weg timmert in eigen land. In Engeland hebben ze voor Brexit gestemd. In Frankrijk is het Front National de tweede partij geworden bij de presidentsverkiezingen…

Ja. Die rechtse lente waarover gesproken wordt is écht aangebroken. Deal with it, linkse wegkijkers!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Floris

  Een prachtige uitslag!

 2. Ni28

  De tragiek van vandaag is dat Merkel ondanks een fikse verlies toch weer de grootste is net als bij ons Rutte. Volgende week hebben wij een kabinet, Rutte wachtte voor zekerheid op Merkels winst. Dan kan zij nu de presidentschap van Europa voor Rutte regelen en kan hij deze vreselijke kabinet in wording binnen twee jaar laten vallen. Het wachten is nu met wie Merkel gaat regeren als de SPD net als de PvdA hun wonden blijft likken in de oppositie.

  1. K.Dopper

   Ja, en de AfD zal in conflicten versplinteren in de Bondsdag.

   1. DolleDries

    Natte droom Dopper.

   2. trampoline

    Wat ben jij toch een enorme flapdrol, Dopper; of eigenlijk Flopper want je weet niets en kunt niets behalve mensen afzeiken die iets anders vinden dan jij.

    Pech voor jou maar jouw gelul zal geestelijk gezonde mensen niet beïnvloeden; om dat te denken met je net zo geestelijk gestoord zijn als jij.

   3. Obiwokekenobie

    Eens…

   4. Bloem

    Dat hoopt u! Net zoals u hoopt dat Israel door de Palestijnen vernietigd wordt.

 3. WWW

  Merkel wil de stemmen van de AfD terugwinnen. Helaas is haar beleid onomkeerbaar. De cultuur van Duitsland zal in rap tempo verdwijnen en het geweld zal alleen maar toenemen.

  1. van Urk

   Ach in Duitsland zijn ze wel democratisch ahum ik bedoel sportief genoeg om een populistisch partij te laten zetelen in het parlement. Bij ons werd de tweede partij compleet negeert.

   1. Neworder

    En terecht, die blonde had zoveel kunnen bereiken maar door zijn gedrag weet hij zijn verantwoordelijkheid te ontspringen en beduvelt hij zijn aanhang.

  2. DolleDries

   De verslaggeving van deze krant is trouwens schandalig. Maar dat de Gelderlander een links bolwerk is dat was al duidelijk.

 4. Ni28

  Dopper is niet zo goed in voorspellingen wel in wensdromen.

 5. Nasrani

  Een geweldige uitslag en een partij die bestaat uit dappere mensen. Moet je voorstellen om openlijk te zeggen dat je op de AFD hebt gestemd! Dapper in het Duitsland van nu. Ze zullen het ver gaan schoppen denk ik. Veel gewone Duitsers zijn de islam meer dan zat.

 6. Neworder

  Ha de leiders van de politieke partijen, zowel links als rechts hebben al voor de verkiezing de rechts-populistische partij uitgesloten van regeringsdeelname.
  Onbetrouwbaar en sterk riekend naar een geur uit een lang vervlogen tijd.
  Ja ja ik weet het een … 🙂

 7. Erret67

  Mooie overwinning van de AfD! Eindelijk is een deel van de duitsers het echt zat en dat werd tijd. Mutti Merkel heeft met het toelaten van een miljoen vluchtelingen een soort
  ‘Lebensborn voor moslims’ gecreëerd en daarmee een bom onder de duitse identiteit gelegd. Links Duitsland is uiteraard geschokt na de overwinning van de AfD en Cem Özdemir van Die Grünen zegt bedroefd dat er ‘weer nazi’s in de Bundestag’ zitten. Extreem-links reageert zoals gebruikelijk op z’n eigen, voorspelbare manier; met geweld. Wat zijn het toch altijd een slechte verliezers, die linkse betweters!

  Erwin
  http://www.theedgyveggieweb.wordpress.com

 8. Bloem

  Het linkse wegkijken is zojuist moeilijker geworden. Toch blijven CDU en SPD de grootste en kunnen ze hun politieke plannen voortzetten

 9. fusilier

  Dat mens Merkel krijgt nu serieus tegengas.

  1. K.Dopper

   De AfD heeft net zo weinig invloed in de Bondsdag als de PVV in onze Tweede Kamer, geen enkele invloed dus.

   1. Nasrani

    Je bent naïef doppertje. Wat denk je, zal,de CDU/CSU combinatie de komende jaren linkser of rechtser moeten worden om de verloren stemmen terug te winnen? Precies! Dat is zelfs eigenlijk al door Merkel aangekondigd. En dat zie je toch overal? Standpunten die nu door het CDA of de VVD of zelfs de PvdA worden ingenomen waren 10 jaar geleden ondenkbaar. Dus, ik ben tevreden met wat rechts weer heeft bereikt. Met kleine stappen worden we steeds rechtser en daar is niets meer aan tenhouden gelukkig. Ook niet door jou, ha ha. En btw, ik ga vanavond weer naar huis.

  2. Hetzalwelweer

   Niet dus, ze geven het volk het gevoel dat ze keuze hebben. Net als in NL met de PVV, FVD en nu in Duitsland de AFD. Er is niets veranderd. Zolang de elite betaald bepalen zij de gang van zaken. Alle trekpoppetjes van de EU, Rutte, Merkel en Macron, zitten weer op de juiste plekjes en het binnenharken van alle zielige en financieel hulp zoekende asielzoekers kan weer doorgaan.

 10. Jantje

  Helaas heeft extreem links (degenen die geweld gebruiken maar anderen ervan betichten) 18% van de stemmen gekregen.

 11. Dunu Zithlau

  Mijn felicitaties!

  En voorts ben ik blij en verheugd met het verlies van de SPD en dat van Martin Schultz in het bijzonder.

 12. poldi

  Mijn dag gaat met deze overwinning niet meer stuk.
  Heerlijk al die zure reacties van de eurofielen.
  De druiven zullen voor hun in de nabije toekomst nog zuurder smaken.

  1. Hetzalwelweer

   De uitkomst van onze Oosterburen lijkt verdacht veel op die van ons. De grote partijen winnen wel maar hebben veel zetels verloren. Er is een nieuwe partij die iets mag zeggen, AFD of FVD en PVV, maar het stelt niets voor. Democratie…de grote leugen dat je denkt dat je daadwerkelijk een keuze hebt. Wij zijn de moderne slaven van het hele apparaat. Wij houden het draaiende. Want wij betalen allemaal netjes onze belastingen. En de elite, zij die graaien en paaien en vrindjes hebben in Den Haag en de EU, zij die miljoenen binnenharken over de rug van de belasting betaler.

 13. Phoenix

  Er is nu wel een interessante situatie ontstaan in Duitsland. De SPD gaat in de oppositie, wat natuurlijk voor hen de enige logische keuze is na hun desastreuze nederlaag. Ze hebben meer kans op herstel als leider van de oppositie (wat anders de AfD zou zijn); nogmaals met Merkel regeren zou hun doodvonnis zijn. De situatie tussen SPD en CDU/CSU is vergelijkbaar met die tussen de PvdA en de VVD. Maar nu blijft voor Merkel eigenlijk alleen nog maar de “Jamaika”optie over: een coalitie met FDP en Grünen. Maar of die er zal komen is nog zeer twijfelachtig, die partijen beseffen dat meeregeren met Merkel waarschijnlijk ook voor hen de kus des doods zal zijn, nog afgezien van het feit dat de verschillen onderling op sommige punten onoverbrugbaar lijken. Dan blijft als enige mogelijkheid nog over: nieuwe verkiezingen. Maar ook dat is voor veel partijen een riskante optie. Kortom, we leven in interessante tijden. Bier en chips klaarzetten!

  Wim

  1. Hetzalwelweer

   Minder of meer EU….Leuke reactie maar nul komma nul inhoud….niks bier en chips…lang verhaal en 0 inhoud….dus Rutte vriendje, iets te verliezen Phoenix???

 14. K.Dopper

  Het patroon is altijd hetzelfde: de populistische roedel is uitzinnig van vreugde over een paar invloedloze zetels in het parlement en de fatsoenlijke partijen continueren het succesvolle beleid.

  1. marco1

   En ik wilde nog enthousiast goede morgen wensen maar als ik dit zo lees valt dat dan een beetje tegen. Ach vooruit dan: goedemorgen allen.

  2. Guus Geluk

   Eens, K.Dopper. Merkel blijft ongetwijfeld een grote invloed hebben op het wereldtoneel en haar land in hoge economische cijfers houden. Populisten moet je nooit aan de knoppen laten, dat betekent een ramp voor Europa.

 15. Guus Geluk

  Een mooie uitslag voor Merkel. CDU wederom de grootste partij van Duitsland, de rechtspopulistische revolte lijkt definitief de kop ingedrukt. De EU krijgt ongetwijfeld weer een impuls.

 16. Ben Zine

  Het is bemoedigend dat de AfD de derde partij van Duitsland is geworden. Het is Duitsers sinds 1945 aangeleerd om zichzelf te haten, vanwege Auschwitz. Dat praat je dus over ruim 70 jaar ! Geen wonder eigenlijk dat ze zo hysterisch reageren op rechtse sentimenten, daar zijn ze overgevoelig voor. Het is goed dat ze over hun eigen schaduw heen beginnen te stappen en gewoon weer durven te kiezen voor een eerlijke rechtse partij zoals het AfD. Het kost tijd, maar het is ook gewoon een kwestie van geld. Als de Duitsers ontdekken wat GIGANTISCH veel geld moet worden betaald voor Merkel’s beleid (open grenzen en Griekenland), dan houdt het vanzelf op. De werkelijke ruk naar rechts zal pas plaatsvinden als de bodem van de schatkist zichtbaar wordt. Eerder helaas niet. De mensen moeten het aan hun portemonnee voelen, dan pas komen ze tot inzicht.

  1. K.Dopper

   Die bodem van de schatkist komt voorlopig niet in zicht omdat Merkel en het Duitse bedrijfsleven donders goed snappen dat zonder een substantiële immigratie het met de snel vergrijzende Duitse autochtone bevolking onmogelijk zal zijn de huidige economische groei te handhaven.

   Voort het handhaven van economische groei is immigratie voorwaarde en geen belemmering.

   1. DolleDries

    Er is geen bodem meer ,Staatsschuld 2.176 miljard euro.

    1. glazenbol

     Nou, is dit nu echt nodig? Wat voor nut heeft het nu om deze hersendode forumtrol lastig te vallen met feiten, je gooit heel zijn bekrompen wereldbeeld in duigen

 17. poldi

  Nu ik alle gefrustreerde en zure reacties lees en hoor van de linkse deugdmensen gaat mijn dag niet stuk.
  Heerlijk !

  Merkel heeft zich zelf magistraal in de voet geschoten met haar krankzinnige migranten beleid.
  Echt veel dommer kun je het niet verzinnen. 40% van de Duitsers leeft in werkende armoe zijn de laatste 12 jaar onder Merkel er verschrikkelijk op achteruit gegaan met haar miljarden verslinden energie wende en vluchtelingen beleid.
  Iemand moet haar dwaasheid betalen.
  Nu moet ze met de ‘Grunen’ en de liberalen verder en die haten elkaar. Groenen willen nog meer windmolens en vluchtelingen en CSU en liberalen juist veel minder.
  Het angstige beleid van Merkel heeft haar en Duitsland kapot gemaakt. Energie wende, abrupt alle kerncentrales dicht omdat de Groenen hoog in de peiling stonden en alle EU grens afspraken schenden met ‘wir schaffen…’ omdat ze dacht dat de SPD dat zou eisen heeft haar nu een speelbal gemacht van de AfD die vooraan in de bundestag zit.
  Ondertussen slaat AFA ea extreem links gespuis de boel weer inelkaar omdat ze de democratie niet respecteren en omdat de MSM media en de correcte politiek hun niet aanpakt

  En vergeet niet dat dankzij wir-schaffen-das Merkel er zo’n 100.000 niet geregistreerde “vluchtelingen” zich in Duitsland en/of andere EU-landen bevinden.

  1. DolleDries

   https://duitslandinstituut.nl/artikel/20387/rapport-recordaantal-mensen-in-duitsland-leeft-in-armoede

   Vergeet niet dat dit met name in Oost Duitsland het geval is daar haalde AFD 27% van de stemmen.

 18. glazenbol

  Zo, weer een aantal scheuren in het door sommigen zeer solide geachte Europese bolwerk! Gaat wat langzaam maar is gelukkig niet meer te stoppen

 19. Bes Tolen

  De oude partijen in Duitsland kenmerken zich door slecht leiderschap, dogmatisme, angst en gebrek aan analyse, aan diepgang. Hier kan alleen maar meer politiek bewustzijn helpen. Maar hoe dat te krijgen als het land er zo voor staat? Wel, alleen door heldere analyse van de oorzaken van de noodlottige toestand, van de systematiek van de fouten. De vraag is of dat in de komende jaren voldoende kan doordringen tot de massa. Ongetwijfeld zullen de juiste analyses worden gesteld. Maar veel Duitsers geloven nog altijd liever in de oude sprookjes, die in het verleden voor de grootste ellende hebben gezorgd. Het ziet er niet naar uit dat die sprookjes gezien het hoge percentage van de bevolking dat CDU stemt, ontmaskerd worden. Auschwitz was geen sprookje maar daarvoor de godsdienstoorlogen en de totaal verborgen gehouden praktijken om het christendom te vestigen waren evenmin sprookjes. Die praktijken van daarvoor waren dus al geen sprookjes maar waar ze op gebaseerd waren dat wel en die sprookjes fungeren nog altijd. Volop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.