Peilingen: Kiezer straft gegoochel met eigen risico door Rutte III-partijen genadeloos af

Buma_1
Foto: Buma. Bron foto: screenshot de Telegraaf

Een nieuwverschenen peiling van Maurice de Hond wijst uit: de Nederlandse kiezer is niet erg gecharmeerd van de pogingen van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie om het eigen risico in de zorg volgend jaar op 385 te houden, terwijl de zorgpremie dan wél gewoon omhoog gaat. De partijen verliezen gezamenlijk dan ook zo’n vijf zetels.

peiling 24-9-2017

Deze week gaan in de peilingen van Maurice de Hond de aankomende regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderuit. Terwijl Pechtold en Segers bij hypothetische Kamerverkiezingen vandaag even veel zetels in de wacht zouden slepen als op 15 maart, moeten collega’s Rutte en Buma toch forse verliezen incasseren: 2 en 3 zetels. Gezamenlijk gaat Rutte III er 5 zetels op achteruit. Niet echt een vliegende start voor het nieuwe kabinet, dus.

Afgelopen week heeft het tij ook niet kunnen keren, ondanks dat het onderhandelende viertal kwam aanzetten met een noodgreep om het eigen risico in de zorg voor 2018 alsnog op €385 voor iedereen te kunnen houden. De coalitie van Rutte, Buma, Pechtold en Segers kondigde aan een verhoging van het eigen risico te bevriezen, maar dan wel de jaarlijkse kosten voor de zorgpremie te verhogen. Het was een klassieke broekzak-vestzak-truc. En de kiezer? Die trapt er dus niet in, zo peilde Maurice de Hond vandaag:

eigenrisico 24-9

Maar liefst 62% vond niet dat Mark Rutte en zijn nieuwe vrienden een “goede ingreep” hebben gedaan. Kiezers van alle partijen – behalve CDA en D66 – waren bovendien die mening aangedaan, waaronder ook een meerderheid van de mensen die op 15 maart op de VVD gestemd heeft.

Het lijkt er dus op dat de VVD niet moet verwachten de aankomende jaren met een grote grijns en een mond vol mooie verhalen de kiezer in het ootje te kunnen nemen. De burger voelt inmiddels haarfijn aan wanneer de premier en zijn nieuwe vrienden de boel aan het besodemieteren zijn met acties voor de bühne.

Rutte III weet zich dus gewaarschuwd: opportunistisch geschuif met kostenposten zal gewoon worden afgeschaft. De burger heeft de formerende partijen nu al vijf zetels afgepakt, en dat kunnen er gerust meer worden als de Haagse spelletjes rondom thema’s als het eigen risico niet radicaal worden afgezworen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

34 reacties

 1.   

  Geen probleem mee, volgend jaar de genade klapgeven net als de PvdA. De populistische lpartijen pursang alleen het eigengelijk telt.

 2.   

  De PVV staat al een tijdje bestendig op verlies in de peilingen. Het wordt tijd dat Wilders eens de degens gaat kruisen met Boudoir, een bitchfight om je op te verheugen.

  1.   

   hahahahahahahahahahahaahahahaha

  2.   

   Vrees dat de heer Wilders geen antwoord heeft. Hij is natuurlijk wel enorm gebonden door zijn veiligheidsmaatregelen. Ik zie het nog gebeuren dat de heer Baudet hetzelfde gaat overkomen en ook in zijn bewegingsvrijheid beknot gaat worden.
   Voor de verandering zou het nuttig kunnen zijn als diverse linkse politici zoals Klaver en Roemer gedwongen worden binnen vier muren te opereren. Maar dat zal niet gebeuren want politiek geweld komt altijd van links en zal soortgenoten niet in de verdrukking brengen.

  3.   

   Persoon, genderneutraal, K. Dopper zoals we allemaal weten, en u zeker, zijn het “peilingen” waar weinig tot geen rechten aan gegeven mogen/kunnen worden. Er is dus geen pijl/peil op te trekken, daarbij komt ook nog dat “Maurice de H” deze peilingen heeft laten uitvoeren. Deze persoon, genderneutraal, “Maurice de H.” komt zo vaak met de meest vreemde vragen dat ik deze persoon verdenk dat hij een enge hondenziekte onder de leden heeft.

  4.   

   Blablabla? Blablabla!

 3.   

  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2017/europapopulisme/
  Bovenstaande link geeft per land de grootte aan van het rechts populisme.

  1.   

   Interessant overzicht dat de beperkte aanhang van het rechtspopulisme laat zien. Het maakt veel lawaai maar is politiek materieel toch een marginaal verschijnsel.

   1.   

    Komt nog…. wacht maar af…. komt tijd, komt raad….

   2.   

    Iig dusdanig groot de gevestigde partijen bepaalde standpunten wel steeds meer overnemen.

   3.   

    Blablablaaaaaa.

 4.   

  Heeft weinig tot niets met het eigen risico verhaal te maken. Het motorblokje staat al een tijdje op -5. Daarnaast maar vol blijven houden dat de 6 winst voor FvD van de PVV af komen….tuurlijk !

 5.   

  Ik zie nauwelijks verschuivingen. Alleen da SP die levert toch procentueel knap veel in. Het is duidelijk dat de kiezer het extreme links begint te verafschuwen

 6.   

  Bij ongewijzigde stemmenverhoudingen, oftewel geen enkele verschuiving, concludeert DDS:Kiezer straft gegoochel met eigen risico door Rutte III-partijen genadeloos af.
  Over creatief cijfers interpreteren gesproken.
  Even naar de oorspronkelijke cijfers van de Hond gekeken.
  Blij bij de optimisten te zitten.
  Beeld van de gedachtegangen van PVV stemmers en DDS reageerders komen aardig overeen.
  Negativiteit loopt er aan alle kanten met stralen vanaf.
  Wat een somber leven hebben die mensen.

  1.   

   umaghetzeggen komt tot een wonderlijke, op niets gebaseerde conclusie: “Beeld van de gedachtegangen van PVV stemmers en DDS reageerders komen aardig overeen. Negativiteit loopt er aan alle kanten met stralen vanaf. Wat een somber leven hebben die mensen.”

   Het zal zijn eigen onderbuik wel zijn die overloopt. En vanuit overdreven blije positivo gevoelens, realisme interpreteert als negativiteit. Zo vroeg al aan de paddo’s umag?

   1.   

    idd lijkt een beestje op PVV-stemmer willen en moeten onderuithalen ongeacht of de redenen gegrond zijn.

   2.   

    Een tegenvaller ijsje.
    Had verwacht dat u alle bijlages van de Hond had bestudeert.
    Uit alle overzichten blijkt de uitgesproken mening van de PVV stemmers.
    Eenzelfde uitgesproken negatieve benadering als op DDS.
    U mag het onderbuik noemen, ik hou het op interpretatie van de gegevens.

    1.   

     ik houd het op onderbuik.

     1.   

      Dat zou ik als ik jou was ook doen aangezien dat het enige lichaamsdeel is wat bij jou goed functioneerd gezien de hoeveelheid shit je uit weet te braken

 7.   

  Ik zou niet weten waar de kiezer het gegoochel met de eigen risico genadeloos afstraft. De peilingen zijn tav van afgelopen gewoon onveranderd gebleven. Ze verliezen gezamenlijk 5 zetels. Maar die waren ze afgelopen week ook al kwijt, en eigenlijk al een hele poos. Nergens kan je uit deze peilingen concluderen dat de formerende partijen genadeloos worden afgestraft.

  Ik vraag me af hoe Engelbart dan wel op deze conclusie is gekomen.

 8.   

  Tim, heb je wel goed naar de peilingen gekeken? Ik snap dat het zondag is, je bent ook net wakker en moet de slaap nog uit je oogjes wrijven. Maar let voortaan wel even op voordat je iets post. Er is in de peiling exact 0 verschuiving om de partijen van de coalitie-to-be. Niks. Nada. Precies hetzelfde als van voor het gedoe met eigen risico. Hoe kom je er dan bij dat de “kiezer” het “genadeloos afstraft”? Misschien wil je dat graag zien en verkondigen, en daarom iets te snel geconcludeerd dat het zo is. Volgende keer even een bakkie koffie voor je gaat schrijven?

 9.   

  Dopper lekt zijn haat uit door achternamen te verbasteren. Heb je niet meer in huis? Zijn dit de argumenten waar je het zo graag over hebt? Wat zwak, maar dat wisten wij al en verwachten niet beter.

 10.   

  Nounounou, wat een afstraffing een peiling van -2.

 11.   

  PVV op verlies…haha…tja, dat wilt Maurice ons laten geloven. Deze oplichter kan ook heel goed jongleren met cijfers

 12.   

  De CU blijft gelijk, al tijden. Blijkbaar zal het de linkse Christenen een worst zijn, zij blijven trouw.

 13.   

  Hoorde vanmorgen de heer Baudet in een tv-programma.
  Deze heer is duidelijk in z’n standpunt, mag je mee eens zijn of niet, maar hij is één van de zéér weinigen die veel kiezers aanspreekt en nog zál aanspreken.
  Zou een goede premier zijn i.p.v. Rubberen Rutte; zou een verrijking voor dit armoedige
  landje zijn.

  1.   

   Zeker bij Harry mens? Ja daar zitten ze bijna elke week ongeveer. Daar is ook Willem van Hanegem regelmatig te gast. En laat die nu net gisteren lid zijn geworden van het Forum dus gratis partij promotie.

   Die Baudet krijgt overdreven veel aandacht vind ik. En dat doen ze volgens mij nog bewust ook nog. Want ze willen de PVV en het Forum tegen elkaar uitspelen waardoor de elkaar lam leggen. En daar moeten beide partijen voor waken.

  2.   

   Corfo ziet Baudet als een goede premier. Het feit dat deze jongeman nog nooit aan iets of iemand leiding heeft gegeven en zijn politieke ervaring nagenoeg nihil is lijkt daartoe kennelijk geen bezwaar.

   Dit is een van de redenen waarom het met populisten nooit wat zal worden, men onderschat het vak van politicus en bestuurder en denkt het zonder enige kennis van zaken te kunnen klaren. Het LPF-drama maakt duidelijk dat het zo niet werkt.

   1.   

    En gelukkig weet Jesse klaver dat wel en trok zich terug uit de formatie.

 14.   

  Peilingen zijn er puur voor de manipulatie.
  Mij hebben ze nog nooit wat gevraagd.

  1.   

   Niet gek met een dergelijke kijk of zaken….

 15.   

  Die verschillen, die de peilingen aangeven, hebben m.i. geen belangrijke gevolgen.
  Wel wordt een betere positie voor de FVD zichtbaar. Belangrijk is een mogelijke ontwikkeling of de SP nu langzamerhand onzichtbaar wordt en naar welke partijen dan eerdere SP-kiezers over lopen.

 16.   

  De ChristenUnie ging niet onderuit, Tim.

 17.   

  Uhm genadeloos af? Misschien waar dat dat in de peilingen wat zetels kost. Maar de meest aanwezige partijen bij dit Eigen Risico debat. verliezen bijna net zo veel..
  Alleen de PvdA ,Fvd en de PVDD halen 9 zetels erbij van de coalitie en de oppositiepartijen… Hoezo genadeloos afgestraft???

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!