Het baantjescarrousel draait op volle toeren: Dijsselbloem krijgt na aftreden rijkelijk betaald EU-baantje

Geen categorieokt 12 2017, 17:00
Dat zouden jij en ik ook zo voor elkaar krijgen... toch?
Het was even je stevig verbazen gisteren, toen Jeroen Dijsselbloem - Minister van Financiën onder Rutte II en één van de weinige overlevenden van de electorale genocide op PvdA-Kamerleden - aankondigde zijn Kamerverantwoordelijkheid aan de wilgen te hangen. Meneer had tijdens de campagne wel gezegd dat hij "met volle overtuiging" weer voor de PvdA de Tweede Kamer in wilde, maar na de historische nederlaag van die partij bij de verkiezingen in maart begon meneer daar toch anders over te denken. Woensdag besloot hij dan ook om niet langer zitting te willen nemen in die Kamer. Een beetje zoals een voetbalfan die zijn club alleen maar steunt als ze landskampioen worden dus, zeg maar.
Hoe dan ook: hij houdt ermee op, wat betekent dat hij op zoek moet naar een nieuwe baan. Zijn ministerspost moet hij met de naderende afronding van de formatie natuurlijk opgeven, en de houdbaarheid van zijn Eurogroep-voorzitterschap loopt ook af. Oftewel: meneer zou binnenkort zowaar de facto werkloos zijn.
Gelukkig is daar echter het baantjescarrousel dat vooral bij de PvdA, maar ook in Europese kringen, nog altijd heel hard doordraait. Hoé hard precies wordt wel duidelijk uit het feit dat, nog geen dag nadat Dijsselbloem aangaf het allemaal niet meer te zien zitten in ons parlement, hij alweer een nieuw aanbod heeft gekregen: hij mag strategisch adviseur bij het Europees Stabiliteitsmechanisme worden, oftewel de melkkoe voor eurolanden die er een potje van maken.
Die positie is wel tijdelijk: hij zal dat doen zolang hij voorzitter van de Eurogroep is. Het voorzitterschap zelf is namelijk onbetaald - op riante onkostenvergoedingen na natuurlijk - en wordt daarom in de praktijk altijd gecombineerd met een andere taak, zoals het ministerschap. Zijn toekomstige adviseursrol is dan ook vooral een overbruggingsbaantje voor de tijd waarin hij geen minister, maar nog wel voorzitter is: zo'n twee à drie maanden dus, afhankelijk van wanneer Rutte III op het bordes staat. Tot die tijd mag hij nog 14.500 euro per maand op zijn rekening bijschrijven.
Toch zal hij ook daarna niet op een houtje hoeven te bijten: een paar maanden is voor een man als Dijsselbloem natuurlijk een zee van tijd om via-via een andere, permanentere positie te vinden. Wordt het een riante werkplek bij een chique zakenbank? Of misschien toch adviseur bij één of ander Europees instituut? We gaan het zien. Eén ding is echter zeker: het baantjescarrousel zal er voor hem zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten