Ach gossie: Dijsselbloem voelt zich toch wel “bezwaard” dat hij het zinkende PvdA-schip verlaat

Afscheid nemen doet pijn, maar toch ook weer niet zóveel pijn kennelijk.

Het is een bekend fenomeen in Nederland: Kamerleden die halverwege hun termijn – of in dit geval zelfs al na minder dan een jaar – breken met hun partij. Het gebeurde bijvoorbeeld in het geval van zetelrovers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die opeens besloten om de PvdA, die hen een zetel gegeven had, de rug toe te keren. Die zetels gaven de heren natuurlijk niet netjes terug aan die partij: ze bleven er lekker in zitten, en richtten DENK, Neêrlands meest verwoestende en verdelende partij op.

Het is geen toeval dat ook de volgende defectie bij de arbeiderspartij plaatsvindt. Jeroen Dijsselbloem houdt het voor gezien daar en heeft – in tegenstelling dus tot die DENK-kereltjes – wél het fatsoen om zijn zetel in te leveren. De demissionaire Minister van Financiën verlaat dan ook de Tweede Kamer in zijn geheel: hij heeft niet zozeer een probleem met zijn fractie, maar gewoon geen zin meer.

Geen zin meer? Ja, echt.

Dijsselbloem vertelt aan BNR hoe hij zo tot zijn besluit gekomen is. Hij voerde voor de verkiezingen nog met “volle overtuiging” campagne voor de PvdA, maar toen de stembusgang eenmaal ten einde was en de resultaten binnenrolden, bleek dat er historisch zware klappen waren gevallen voor de rode rakkers. Maar liefst 29 partijleden moesten hun biezen pakken – ongetwijfeld op weg naar een mooi kartelbaantje – maar de beheerder van onze schatkist mocht blijven: hij kreeg een enorm aantal voorkeursstemmen, en wist dus te ontkomen aan het electorale bloedbad. Vind van hem wat je wilt, maar één ding was duidelijk: de Nederlandse kiezer wilde hem persoonlijk zeer graag in de Kamer zien.

Des te pijnlijker dus dat hij diezelfde kiezers nu in de steek laat en het bijltje erbij neergooit. Hij heeft naar eigen zeggen simpelweg een motivatieprobleempje:

Het vuurtje doofde na de verpletterende verkiezingsnederlaag die de PvdA leed. Of, zoals Dijsselbloem het zelf noemt: hij heeft er de vuurkracht niet meer voor. ‘Het belangrijkste moment is natuurlijk de uitslag geweest. Tegelijkertijd heb ik de beslissing toen nog niet genomen.’ Een aanwijsbaar moment waarop hij besloot uit de Tweede Kamer te vertrekken is er volgens hem niet.

Hoewel het allesbehalve gek is om het zinkende PvdA-schip te willen verlaten, blijft het met het oog op die enorme hoeveelheid voorkeursstemmen natuurlijk wel enorm zuur voor ieder die zijn vertrouwen – onterecht dus, blijkt nu – aan hem geschonken heeft. En dat vindt hij zelf ook héééél vervelend hoor:

Ik neem dat ook helemaal niet licht, die mensen hebben bewust op mij gestemd. Dus ik voel me daar oprecht bezwaard over.

Nou, tot kijk dan maar hé! Geen zorgen hoor: meneer zal ongetwijfeld een prachtig baantje toegeschoven krijgen, hier of in Brussel. Dat is immers het voordeel van het baantjescaroussel: als je er eenmaal inzit, zit je voor het leven gebakken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Kiliaan Noppen

  Jammer dat we deze briljante bestuurder moeten gaan missen.

  1. penis aqua di rosa

   Een briljant zit om mijn vinger. Hij heeft zijn jaren volgemaakt om hoe dan ook nooit zonder inkomen te zitten. PvdA, bekend fenomeen. Rustig rondkijken. een jaartje even helemaal niks doen en misschien nog wel een goed betaalde tijdsinvulling toegeschoven krijgen, zoals gebruikelijk in de baantjescaroussel.

  2. Punt50

   Vuile hond wanneer kom je in aanmerking voor het voltooid leven programma?

   1. brabantguy

    Ik denk dat jij mijlenver op hem voor ligt om in aanmerking te komen voor het voltooid leven programma.

    1. glazenbol

     Noem jij dit leven?

  3. glazenbol

   Dit type “bestuurders” valt voor mij onder de categorie spookrijders. En dat jij die gezien je zeer ernstige geestelijke beperkinge briljant vind kan een normaal mens alleen maar keihard om lachen!

 2. Ni28

  Rode/roze ratten verlaten het schip. Een baantje is vast al geregeld. Hij zal vast Zalm vervangen.

  1. Kiliaan Noppen

   Die man kan inderdaad elke baan krijgen die hij wil.

   1. Ni28

    daar zorgen de politici altijd voor, Dopper.

    1. Kiliaan Noppen

     Niet alle politici: politici van de PVV komen zelden meer aan de bak en voor zwakke politici van andere partijen is dat ook niet vanzelfsprekend.

   2. ayreonaut

    Klopt, die hoeft niet dag in dag uit te trollen op DDS

 3. denk eens na

  Dijsselbloem mag kiezen of burgemeester van Adam of CEO van een bank

 4. buitenbeentje

  Dijsselbloem had 51.695 stemmen, de kiesdeler was 70.106. Wij zullen hem niet missen.

 5. fusilier

  Een eng ventje , en een gluiperd , zou hem niet graag alleen laten met mijn geldbuidel.

 6. Rex Gildo

  Jeroen Dijsselbloem stond waarschijnlijk bij de eerste negen kandidaten voor de verkiezingen namens de PvdA, zodat hij democratisch gekozen kon worden.
  Hij geeft de voorkeur echter aan een functie buiten de Tweede Kamer; het zal wel geregeld zijn.
  Zijn voorganger, Wouter Bos, was daar veel achterbakser over.
  Die nam zogenaamd een sabbatical om vet betaald een commissariaat bij de ING te grijpen.
  Bijna tegelijkertijd wou Camiel Eurlings (CDA) wat vaker bij zijn gezin zijn – maar niet heus – en kreeg een topsalaris als manager bij de KLM.
  Wat een fopneuzen in de Nederlandse politiek!

 7. Punt50

  Dijsseldinges heeft vast ergens een mooi contract klaar liggen waardoor meneer lekker omhoog valt. Veilig ver weg van de “arbeidersroots” zal ik maar zeggen.

 8. Peter Selie

  Opmerkelijk vertrek Dijsselbloem beschadigt imago PvdA, tja is dat zó erg dan? De PvdA is gewoon een partij vol met linkse griezels die willens en wetens alles naar hun hand willen zetten, die de samenleving als proeftuin hebben gebruikt met als gevolg een multiculturele maatschappij waar geen hond zich meer in thuis voelt. Dijsselbloem is tevens een kille, berekende bureaucraat, die bijv. de Cyprus-constructie in het leven heeft geroepen, waarbij een eventuele nieuwe financiële crisis in de Eurozone gewoon beslag kan leggen op u spaargeld. Vind het fantastisch dat de PvdA helemaal tot de grond afbrand hoe eerder hoe beter, de laatste electorale afstraffing was nog niet groot genoeg geweest naar mijn mening.

 9. glazenbol

  Deze kiezersverrader past uitstekend bij de volksverraders van de PVDA dus ik begrijp deze vlucht wel een beetje maar keur het op zeker niet goed.

 10. Ecoshaarlem

  Dijsselbloem laat hiermee zijn juiste gezicht zien, geheel onbetrouwbaar!
  Mijn partij is het waar hij lid van is, maar je zal toch op hem gestemd hebben, wat een afgang!
  Maar dat hebben wij in het vorige kabinet al gemerkt, toen zijn de Nederlanders financieel mede door hem uitgekleed!
  De Grieken miljoenen cadeau doen, want de toezegging door hem, alles wordt terug betaald, is gewoon een leugen dat kunnen de Grieken niet, ook al zouden zij dat willen.
  De volgende staat voor de Brussels ruif namelijk Macon die wil net als Griekenland geld krijgen, en ik denk dat het ook nog gaat gebeuren, en de meerderheid van de burgers doen hun ogen toe en laten het gebeuren, als zij mogen stemmen zijn zij alles alweer vergeten, trieste zaak!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.