FVD eet niet alleen de PVV leeg, maar ook het CDA én de VVD

Geen categorieokt 29 2017, 15:00
Het valt allemaal wel mee met de schade voor de PVV.
Eerder vandaag publiceerde Maurice de Hond zijn wekelijkse peiling weer. Daaruit kwam naar voren dat de PVV wéér een zetel had ingeleverd terwijl het Forum voor Democratie er juist een zetel bij heeft gehaald. In de peilingen dus. Die palingen zijn.
Natuurlijk is dat geweldig nieuws voor FVD. Een nieuw record. De partij blijft maar groeien -- en de rek lijkt er nog lang niet uit te zijn. Tegelijkertijd wordt duidelijk voor Wilders dat FVD hem onderhand serieus een paar zetels begint te kosten. Hij zal daar niet blij mee zijn.
Maar om nou te stellen dat FVD de PVV "leeg eet"? Dat valt nogal mee. We hebben het sinds de verkiezingen over drie zetels. Ja, de PVV stond in de afgelopen vijf jaar nooit zo laag als nu, op 17 virtuele zetels, maar netto valt de schade nogal mee, zéker als je bedenkt dat FVD ook rechts van het midden opereert en van twee zetels in de Kamer naar elf virtuele zetels is gegaan.
FVD heeft er dus 9 virtuele zetels bij. Maar de PVV verliest er maar drie.
Het is duidelijk waar die overige FVD zetels vandaan komen: bij het CDA en de VVD. Het CDA heeft sinds de verkiezingen namelijk óók drie virtuele zetels verloren. En de VVD zelfs ˜vier.
Kortom, hoewel Wilders ongetwijfeld niet verheugd zal zijn met de opkomst van FVD is het ook weer niet zo dat Thierry Baudet en Theo Hiddema de PVV wel even kapot gaan maken. Daarvoor is die partij, en zéker Wilders zelf, veel te diep in de samenleving verankerd. De PVV is here to stay -- in ieder geval zolang Wilders het daar voor het zeggen heeft. Dat betekent niet dat FVD niet een paar zetels van hem kan afsnoepen, maar het betekent wél dat het meerendeel van de nieuwe FVD-zetels toch echt ergens anders vandaan moeten komen.
Als je ziet dat Baudet zijn pijlen dan ook vooral op het CDA en de VVD richt wordt snel duidelijk dat hij dat wél beseft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten