Schaamteloze VVD-coryfee Neelie Kroes vindt dat Jeanine Hennis gewoon mag terugkeren als minister: "Waarom niet?"

Geen categorieokt 14 2017, 11:00
Hennis is pas amper een week opgestapt als bewindsvrouw, maar nu al willen VVD-prominenten haar weer terug als minister nadat onder haar eigen verantwoordelijkheid de veiligheid van Nederlandse militairen op missies ernstig verslechterde. Neelie Kroes durfde er gewoon open en bloot voor te pleiten bij Pauw gisteravond.
De VVD is inmiddels allang geen partij meer waarbij alles draait om principes. Alles staat of valt met de macht: het is de nieuwe alfa en omega van de liberale regeringspartij. En dan geen macht voor de burger, zoals wel eens in ronkende termen wordt beloofd tijdens verkiezingscampagnes. Nee, macht voor een klein clubje politici rondom partijleider Mark Rutte. Mensen zoals Jeanine Hennis, dus. Inmiddels is de vrouw reeds opgestapt, maar nu al heeft de VVD-incrowd alles op alles gezet om de dame weer terug naar het Binnenhof te krijgen.
Ernstige fouten gemaakt? Militairen dood? Geeft niet! Jeanine, kom er gewoon weer bij! Je hoort bij ons! Aldus Neelie Kroes gisteren bij Pauw. Via het omweggetje 'de helft van de nieuwe ministers moet vrouw zijn' pleitte de VVD-oudgediende daar doodleuk voor de terugkeer van een minister onder wiens verantwoordelijkheid twee Nederlandse militairen sneuvelden in Mali. Niet bij gevechten met de vijand, maar vanwege aftandse bonusaanbieding-granaten die nooit gekocht hadden mogen worden.
"Waarom niet?" Aldus de bitse retorische vraag van de oud-eurocommissaris als Jeroen Pauw richting haar suggereert dat ze misschien Jeanine Hennis dan ook wel weer kan benoemen. Volgens Kroes:

"[Hennis] heeft bewezen een uitstekend transparant politicus te zijn, die buitengewoon helder haar boodschap kan brengen. [...] Waarom zou zij niet op een ander departement [dan Defensie] kunnen functioneren?"

Nou, Neelie, omdat acties gevolgen hebben. Je kan niet aftreden om vervolgens twee weken later weer op het bordes te staan. Dat is geen verantwoordelijkheid nemen, dat is de burger een loer draaien. Dat kan dus niet.
Maar hé: we hebben het over de VVD. De partij bij uitstek die bedreven is geraakt in burgers loeren draaien. En dus gaan we het zien, over pakweg anderhalve week: een bordesscène waar Jeanine Hennis heel eenvoudig gewoon weer bij is. Als minister. Ja, echt. Het is werkelijk de schaamte compleet voorbij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten