Hiddema onder vuur: zegt "neger" in de Tweede Kamer

Geen categorienov 30 2017, 8:00
De nummer twee van Forum voor Democratie kreeg vervolgens op zijn kop van D66.
Het was gisteren weer eens levendig in de Tweede Kamer. FVD-Kamerlid Theo Hiddema gebruikte in een debat over justitie namelijk het woord "neger." Hij deed dat weliswaar in een positieve context, maar een flink aantal kamerleden reageerden tóch geschokt. Uiteindelijk was het D66 dat de confrontatie met hem zocht en hem ervan wilde overtuigen om dat woord niet meer te gebruiken in het parlement.

Volgens Hiddema is de „trotse, fiere neger” helemaal niet gebaat bij een wet tegen groepsbelediging. Wat hem betreft telt alleen het verbod op aanzetten tot geweld. D66 maakte bezwaar en drong erop aan dat Hiddema niet meer het woord ’neger’ gebruikte.

Naderhand legde Hiddema uit:

"Ik heb helemaal niets met kleur. Het gaat erom dat de trotse, fiere neger zich helemaal niet vertegenwoordigd voelt door de mensen die zeggen voor hem op te komen. Die wordt daar bijkans ziek van."

Dat klopt natuurlijk volledig, maar dat betekent niet dat het dús normaal is om het woord "neger" te gebruiken. Ik begrijp dat die term tegenwoordig weer populair is in bepaalde kringen, niet-politiekcorrecte kringen, maar je kunt daar ook te ver in gaan. Hiddema is ongetwijfeld geen racist, maar "neger" is echt niet meer van deze tijd. Zo'n term kon je in de jaren vijftig gebruiken, maar tegenwoordig is dat écht not done. We noemen blanke Nederlanders ook geen "blanco's" om maar iets te noemen.
En het is ook nog eens jammer omdat Hiddema inhoudelijk wel degelijk een goed punt maakte. In plaats daarvan gaat het hele debat nu om het woord "neger."
Kortom, het gebruik van dat woord is niet meer van deze tijd en je leidt de aandacht er ook nog eens mee af. Niet meer doen dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten