Hoe verzin je het? Britse moeder wil Doornroosje verbieden, want: kus van prins is 'seksueel misbruik'

Geen categorienov 23 2017, 17:00
Zoals elk fenomeen dat met goede bedoelingen wordt opgezet, slaat ook de #metoo-campagne nu finaal door.
Maak je borst maar nat, liefhebbers van sprookjes! Nadat al één fictief figuur - Zwarte Piet - ten prooi gevallen is aan doorgeslagen "alles is racisme en discriminatie"-gekkies, is de jacht nu geopend op andere figuren die eveneens nooit door kinderen als aanstootgevend beschouwd werden. Met vandaag: Doornroosje en haar prins.
Iedereen kent het verhaal wel: Doornroosje wordt betoverd, komt in een soort eeuwige coma terecht en kan alleen gewekt worden door de kus van een prins. Uiteindelijk komt zo'n vent op een wit paard aanrijden, kust hij haar en wordt mevrouw inderdaad wakker. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Een leuk verhaal, maar hartstikke slecht voor de tere kinderziel, als het aan één Britse moeder ligt. Mevrouw is door de #metoo-campagne namelijk geïnspireerd om overal seksuele intimidatie en geweld in te zoeken, wat zelfs tot aan de sprookjesverzameling van haar zesjarige zoontje gaat. Op dit moment wordt op de school van zoonlief dit verhaal verteld, wat natuurlijk écht niet kan. Want: had die prinses eigenlijk wel om die kus gevraagd?
Nou, nee, natuurlijk niet, zullen we het allemaal eens zijn. Mevrouw lag een eeuwigheid te slapen, waardoor het een beetje lastig is om je toestemming voor zulke dingen te geven. Maar bekijk het eens zó: als ze niét was gekust, was ze nooit meer wakker geworden. Had ze dat soms leuk gevonden? Waarschijnlijk ook niet, dunkt mij zo. Als je alle romantiek uit dit verhaal sloopt - en sowieso vergeet dat dit een onschuldig kinderverhaaltje is - kun je het misschien nog het beste met mond-op-mondbeademing vergelijken: ook dat is een aardig intieme ingreep waar je normaal gesproken niet echt op zit te wachten, maar als het het verschil tussen leven of dood betekent, verdwijnen die bezwaren hoogstwaarschijnlijk als sneeuw voor de zon.
Maar dat zal deze boze Britse niet veel kunnen schelen. Immers: waarom zou je dit soort dingen niét slopen als je daartoe de kans krijgt? Seksuele intimidatie aanpakken is prima, maar laten we het dan alsjeblieft wel houden bij échte gevallen. Daar hebben we onze handen al vol genoeg aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten