Massa-immigratie zorgt voor historische verrechtsing in Italië: Lega Nord wordt een mainstream partij

Geen categorienov 15 2017, 12:00
"Het begon met immigratie. We zijn moe van al die mensen om ons heen; we kunnen ze niet hier houden; we kunnen hier niet meer mee omgaan."
Het is de Financial Times opgevallen dat er een frisse wind lijkt te waaien in Italië. Met name in steden en dorpen die ooit in handen waren van linkse partijen houdt de Lega Nord tegenwoordig huis. De reden laat zich raden. Immigratie.
Zoals de 50-jarige Roberto Luppichini zegt over het succes van de Lega Nord in zijn eigen woonplaats, het historisch rode Cascina:

"Het begon allemaal met immigratie. We zijn er moe van dat die mensen hier zijn; we kunnen ze hier niet houden; we kunnen er niet meer mee omgaan. Immigratie is één van de grootste plagen van Italië."

Hij gaat verder:

"Toen de taart groter was voor iedereen en het economisch beter ging waren er minder klachten. Maar nu hebben we het gevoel dat we geslachtofferd zijn."

Zoals de FT terecht opmerkt staat de verrechtsing van Cascina symbool voor de verrechtsing van Italië. En ja, die verrechtsing komt met name door zorgen over massa-immigratie. Kijk maar naar deze grafiek:
Screen Shot 2017-11-15 at 11.20.32
Volgens de meest recente peilingen kan Lega Nord bij de komende verkiezingen rekenen op 15 procent. In 2013 was dat nog maar 4 procent. Je hebt het dus over een verdrievoudiging. Dat is... enorm. En het betekent ook dat de partij weleens de belangrijkste coalitiegenoot kon worden van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi. Of, en dat is ook mogelijk: de Lega Nord zou er ook voor kunnen kiezen om zaken te doen met de Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo. Dat is een links-populistische partij, maar de partij is fel gekant tegen de euro en de EU. Dus ja. Ook daar zijn de Europese elites niet blij mee.
Het bewijst maar weer dat linkse partijen zichzelf om zeep helpen door de grenzen maar open te zetten voor alles en iedereen. Ze denken dat ze ermee voor zorgen dat ze voor altijd aan de macht blijven (ze laten immers nieuwe kiezers binnen), maar in feite bereiken ze het tegengestelde van wat ze willen. Ironischer dan dat wordt het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten